Titlurile de stat în lei, greu de vândut - Reflecţii economice

vineri, 6 noiembrie 2009

Titlurile de stat în lei, greu de vândut

Aflat într-o foame cronică de bani pentru acoperirea deficitului bugetar, statul român nu are altă soluţie decât cea de a se împrumuta de pe piaţa internă. Băncile comerciale care operează în România se găsesc aproape de limita maximă de expunere faţă de un singur client, respectiv 25% din fondurile proprii. Ele încearcă să profite de faptul că că misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a decis să părăsească România fără ca tranşele corespunzătoare să mai fie acordate României până nu are un guvern stabil şi bugetul de stat pentru 2010 votat. Ieri, Ministerul Finanţelor Publice a vrut să atragă ieri 950 mil.lei pentru 5 ani. Băncile comerciale au oferit 1,5 mld.lei, însă nicio ofertă nu a fost acceptată, dobânzile cerute de bănci fiind considerate inacceptabile.

Astăzi, în schimb, MFP a reuşi să atragă 790 mil.€ printr-o emisiune de titluri de stat denominate în euro, cu o maturitate de trei ani, aproape dublu faţă de cât îşi propusese, la o dobândă maximă de 5,25% pe an.

În perioada imediat următoare, ststul român se va afla în faţa unei situaţii imposibile: banii ieftini de la instituţiileinternaţionale nu vor veni, deocamdată, pe pieţele externe nu poate merge din cauza costurilor prohibitive, iar pe piaţa internă banii sunt, de asemenea, destul de scumpi şi băncile vor atinge gradul maxim de expunere pe un singur client.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus