Isărescu: "În lipsa acordului cu FMI, România ar fi riscat o criză a cursului de schimb"
În dizertaţia rostită cu ocazia primirii titlului de membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat: "În cazul economiei româneşti, unele ajustări ar fi fost foarte dureroase fără asistenţă financiară externă. De exemplu, dacă riscul apariţiei gap-ului de finanţare s-ar fi materializat la nivelul maxim anticipat pentru anul 2009, atunci cel mai probabil presiunile de depreciere a leului ar fi rezultat într-o criză a cursului de schimb, cu efecte negative asupra inflaţiei şi implicit asupra activelor financiare ale populaţiei denominate în lei. Alte ajustări, cum ar fi diminuarea cheltuielilor publice, inclusiv a celor cu salariile, în condiţiile în care în timpul ciclului de intrări mari de capitaluri acestea ajunseseră la niveluri nesustenabile, ar fi purtat marca unei credibilităţi reduse. În acest context, acordurile cu UE şi cu FMI au furnizat două elemente esenţiale pentru economia românească: acoperirea deficitului de finanţare externă şi credibilitate", anunţă Mediafax.
Potrivit lui Isărescu, în anul 2009, România ar fi putut avea un deficit de finanţare estimat între 7,5 şi 16 mld.€, depinzând de sentimentul investitorilor străini şi de dorinţa lor de a reînnoi liniile de finanţare ale băncilor şi ale companiilor private. "Acest sentiment negativ s-a reflectat în deprecierea leului în perioada octombrie 2008 - februarie 2009. În aceste condiţii, autorităţile au decis să promoveze politici care să asigure reduceri minime ale finanţărilor externe ale României", a adăugat Isărescu.
Mugur Isărescu are dreptate, dar ce s-ar putea spune despre politicienii care au ipotecat viitorul imediat prin fricţiunile politice care au condus la amânarea tranşelor din decembrie 2009 prin lipsa bugetului de stat pentru 2009 şi neîndeplinirea criteriilor din acordul cu FMI? Cine va fi responsabil pentru această notă de plată, care se poate ridica la 500 mil.€?
În actuala campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, nu s-a vorbit mai deloc despre economie. Românii, la rândul lor, s-au angrenat în disputele politice, fără să mai fie conştienţi că ne aşteaptă un an 2010 extrem de greu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu