Economist Intelligence Unit crede că România va avea o contracţie economică de 1,2% în 2010 - Reflecţii economice

vineri, 17 septembrie 2010

Economist Intelligence Unit crede că România va avea o contracţie economică de 1,2% în 2010

"România se confruntă cu măsuri dure de austeritate, iar economia se va contracta cu 1,2% în acest an, înainte de a reveni pe creştere în 2011. Rezistenţa la reducerile de cheltuieli ar putea duce la instabilitate politică", se arată într-un raport al Economist Intelligence Unit (EIU) privind perspectivele economice globale, citat de Mediafax.

Într-un raport anterior, din iulie 2010, EIU indica pentru România o contracţie economică cu 0,6% în 2010 şi o creştere de 0,8% a PIB în 2011.

"În Balcani, economiile rămân vulnerabile la criză. Statele sunt expuse la problemele Greciei, din cauza legăturilor la nivelul investiţiilor, comerţului, sistemelor bancare şi remitenţelor", menţionează raportul. Spre exemplu, pentru Balcani, regiune care include Bulgaria, Croaţia, România şi Serbia, EIU anticipează o scădere economică de 0,2% în 2010, urmată de un avans de 3,1% în 2011.

În cazul particular al Bulgariei, Produsul Intern Brut ar urma să se contracte cu 0,1% în acest an. Capacitatea statului de a răspunde crizei este limitată de ancorarea monedei naţionale, leva, de euro, aşa numitul consiliu monetar, şi de nevoia de a menţine o politică fiscală restrictivă.

În cazul Europei Centrale şi de Est (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia), analiştii EIU prognozează o creştere economică de 1,6% în acest an, după o scădere de 2,4% în 2009. Anul viitor, PIB va creşte, probabil, cu 3%.

La nivel global, EIU estimează un avans economic de 4,4% pentru 2010 şi de 3,6% pentru 2011, semnalând o creştere mai mică în 2011, pe măsură ce şi cele mai avansate ţări în curs de dezvoltare (printre care şi cele din grupul BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China) vor fi lovite de consecinţele crizei economice.

3 comentarii:

Anonim

Nu conteaza cum evolueaza PIB real . Bugetul de stat pe 2011 va avea la baza un PIB optimist (pe plus ) . Asa cum a fost gindit si aprobat mereu de 3 ani incoace . Efectele le cunoastem .

Ion Radu Zilişteanu

Aş adăuga că, la fel ca în ultimii doi ani, se vor perpetua arieratele şi se vor scădea permanent sumele pentru investiţii.

Anonim

Se va face un nou imprumut cu FMI (indiferent cum va fi numit). Cu acesti bani se vor platii in parte imprumuturi mai vechi dar se va compensa si reducerea investitilor din viitorul buget .
In idea ca 3-4-5 miliarde anual + 3-4-5 miliarde de fonduri nerambursabile UE /an vor pune pa picioare economia . Dupa cum arata azi capacitatea de a atrage fondurile UE , sint total neincrezator in aceasta varianta . Este in schimb mult "vehiculata" in spatele usilor inchise . De catre membri guvernului , consilieri . Tot riguros in afara presei sau a publicului .

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus