O remaniere care nu serveşte economic la nimic. Din contră - Reflecţii economice

vineri, 3 septembrie 2010

O remaniere care nu serveşte economic la nimic. Din contră

Nu ştiu dacă cineva spera prea mult de la această remaniere. Desigur, au fost vizaţi miniştrii de la ministerele cu impact economic: finanţe, economie, muncă, transporturi, comunicaţii, agricultură. Cei desemnaţi să ocupe portofoliile, în afară de Anca Boagiu şi Valeriu Tabără, care au mai fost miniştri, au o vizibilitate foarte mică, dar şi reputaţie şi profesionalism îndoielnice. Despre ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, am scris deja. Această remaniere nu promite nimic altceva decât o amânare a rezolvării problemelor cu care se confruntă România.

Preşedintele Băsescu pare să cauţioneze noua echipă, dar atrage atenţia: "Economia reală a început să crească, în servicii se constată o diminuare a creşterii negative. Drumul este bun, mai trebuie explicat românilor că nu luăm măsuri împotriva lor. Dacă nu facem acum ce trebuie, nu vom putea creşte nici pensii, nici salarii în 2012, 2013. Nu vom putea iar inflaţia va înghiţi şi ultimele resurse pe care familiile le mai au acum. (...) Cer Guvernului, dar şi dumneavoastră, ca proaspeţi miniştri, să fiţi solidari pentru măsurile de austeritate care trebuie să continue. În lipsa unor măsuri de austeritate, care să vizeze inclusiv cheltuielile sociale, aici sunt destule zone în care se poate acţiona, pot să vă spun că vom avea o creştere de 1 maximum 2 la sută în 2011, ceea ce nu va angrena forţă de muncă suplimentară. Va trebui să explicăm românilor că austeritatea trebuie să caracterizeze acţiunea guvernamentală, dar şi a fiecărui român în parte, şi în 2011. Numai prin austeritate putem obţine o creştere mai mare de 1-2%. Eu sper într-un 3-4%, dacă Guvernul va continua să ia măsurile care se impun, pentru a crea condiţii de investiţii din bugetul de stat."

Creşterea economică a fost amânată până la anul, condiţionată de foarte mulţi "dacă". Drumul este în continuare greu şi răul cel mai mare încă nu a venit. Economia este reglementată în continuare de politică, iar politicienii sunt incompetenţi din punct de vedere economic. Argumentul PD-L este cel legat de poziţiile ocupate de cei şase în diferite comisii parlamentare, ceea ce le-ar da o mare competenţă. Nimic mai fals. Numirile în aceste comisii se fac pe criterii politice şi nu dau niciun fel de garanţie. Unii sunt trimişi acolo ca în cimitirele de elefanţi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus