Sebastian Vlădescu şi învăţăturile lui către români
Fostul ministru de finanţe, Sebastian Vlădescu, a fost invitatul emisiunii După 20 de ani, difuzată de ProTV astăzi. Iată mai jos câteva dintre afirmaţiile sale, împreună cu câteva comentarii.
Din câte ştiu eu, preşedintele Traian Băsescu m-a susţinut pentru a rămâne în Guvern. Ceea ce nu a funcţionat a fost relaţia mea cu primul ministru. În condiţiile în care decizia politică a fost ca acest guvern să nu îşi depună mandatul, a fost luată decizia ca primul ministru să lucreze cu un ministru de finanţe cu care să aibă relaţii mai bune.
Dincolo de conflictul iscat între preşedintele Băsescu şi prim-ministrul Boc, Vlădescu explică de ce a fost luată decizia numirii lui Gheorghe Ialomiţianu, un personaj şters şi supus, în locul său. Decizie dezastruoasă, aşa cum, din păcate, ne vom convinge în perioada imediat următoare.
În mod evident, între opiniile mele şi cele ale primului ministru, începând cu necesitatea ajustării cheltuielilor, sfârşind cu lărgirea bazei de impozitare, au fost unele divergenţe. Va dau un exemplu, majorarea TVA.
În ceea ce priveşte capacitatea lui Emil Boc de a înţelege complexitatea economiei româneşti, dificultăţile ei, într-un an de criză, cred că există o limită care e generată de pregătirea domniei sale, de faptul că a fost nevoit să preia economia romanească într-un moment de criză. Vorbesc despre o înţelegere limitată într-o perioadă de criză.
Aici, Sebastian Vlădescu vorbeşte în eufemisme. Capacitatea lui Emil Boc de a înţelege fenomenele economice nu este limitată doar în condiţii de criză, ci în orice condiţii. Atâta vreme cât Boc, a cărui meserie este de constituţionalist, a avut mai multe acte declarate drept neconstituţionale de către Curtea Constituţională, înseamnă că nu îşi înţelege nici domeniul în care s-ar presupune că ar fi competent, cum să îi ceri să se priceapă într-un alt domeniu?
Încă din ianuarie, am avut discuţii despre necesitatea reducerii bugetului. E o decizie extrem de greu de asumat politic. S-a sperat că exista o altă soluţie.
Sigur că Boc nu putea alimenta nemulţumirile clientelei politice. Cu preţul sacrificării economiei româneşti.
Părerea mea e că nu (reducere cotei principale de TVA de la 24% la 19% - n.m.). Cel puţin la un nivel de aşteptare rezonabilă, de ordinul anilor, nu. Nu ştiu să fac prognoze peste cinci ani sau 10 ani. Eu nu cred că, indiferent cine va guverna România în următorii trei ani, va putea să reducă TVA.
Potrivit lui Sebastian Vlădescu, calculele arată că un sistem cu cote progresive ar putea să compenseze o parte din majorarea TVA. "În acest moment, discuţia despre cotele progresive este exclusă politic", a mai declarat Vlădescu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu