Consecinţe ale erupţiei vulcanice: fabrica Nokia de la Jucu şi-a întrerupt temporar activitatea
După cum anunţă Mediafax, fabrica Nokia de la Jucu, judeţul Cluj, şi-a întrerupt temporar activitatea: Schimbul de zi de la Nokia Jucu, de la 07.00 - 19.00, nu a lucrat marţi. A fost o sincopă în aprovizionarea cu componente pentru telefoanele mobile din cauza norului de cenuşă care a perturbat traficul aerian. Aceste componente sunt aduse din străinătate. (...) Producţia va fi reluată în schimbul de noapte, iar începând de miercuri se va lucra normal", au declarat surse din interiorul companiei. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Nokia România, Monica Alb, susţine, într-un comunciat de presă transmis marţi, că "impactul închiderii transportului aerian de mărfuri a fost relativ mic până acum în cadrul Nokia, inclusiv pentru fabrica din Jucu, dar bineînţeles că situaţia este monitorizată îndeaproape", conform Mediafax.
Economiile din Europa Occidentală şi-au optimizat lanţul aprovizionare-producţie cu maximă economie de spaţii de depozitare, mizându-se pe ritmicitatea aprovizionării. Acest lucru îmi aminteşte de unele oţelării din Germania care nu au spaţii de depozitare, succesiunea şarjelor fiind asigurată printr-o aprovizionare cu ritm de metronom.
Erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajökull, ce poate fi încadrată în categoria evenimentelor cărora li se poate aplica teoria lebedei negre, a rupt un astfel de mecanism. De aici, rezultă că va trece destul timp până când se va reuşi cuantificarea întregilor consecinţe economice ale închiderii spaţiului aerian european.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu