Interes din ce în ce mai scăzut al românilor faţă de destinaţiile turistice româneşti - Reflecţii economice

luni, 5 aprilie 2010

Interes din ce în ce mai scăzut al românilor faţă de destinaţiile turistice româneşti

Într-un comunicat al Federaţiei Patronale a Turismului Românesc, citat de Mediafax, se menţionează că numărul persoanelor care şi-au petrecut sărbătorile de Paşte într-o structură de primire turistică omologată din ţară s-a redus cu aproape 25% în acest an, la circa 37.500, iar preţul mediu achitat de un turist a scăzut cu peste 20%.

"Din datele centralizate de către Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a rezultat că anul acesta, circa 37.500 de români şi-au petrecut sărbătorile de Paşte într-o structură de primire turistică omologată din România şi au cheltuit numai pentru servicii turistice aproximativ 15,18 milioane de lei. Astfel, preţul unui sejur achitat de un turist român a fost, în medie, de 405 lei", se arată în comunicat.

Prin comparaţie, în 2009, au fost înregistraţi 48.500 de turişti, iar cheltuielile totale au fost de 25,12 milioane de lei, rezultând o medie de 518 lei pentru fiecare turist.

În conformitate cu datele e pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în România există 6.542 unităţi de turism clasificate, ceea ce înseamnă că fiecare dintre acestea a încasat, în medie, 2.320 lei pentru servicii turistice prestate în timpul sărbătorilor de Paşte. Dacă, însă ne raportăm la numărul locurilor de cazare, 287.703, în conformitate cu aceeaşi sursă, vom obţine 52,76 lei pe sejur, adică 17,59 lei pe noapte. Cifre îngrijorătoare, care nu pot susţine un turism rentabil. În mod vădit, gradul de ocupare a fost foarte mic.

Primul loc în topul preferinţelor românilor privind petrecerea sărbătorilor pascale a fost ocupat şi anul acesta de pensiunile rurale, unde au fost înregistrate 18.000 de cazări oficiale. Alte câteva mii de turişti au ales să-şi petreacă sărbătorile în pensiuni neclasificate, adica la "negru". Cele mai solicitate destinaţii au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu, Maramureş şi Buzău, unde rezervările au depaşit 80% din capacitatea de cazare.

Această situaţie este şi urmarea unei dezvoltări haotice a turismului, de multe ori pe bani europeni (după cum scria Bogdan Glăvan), a lipsei de calitate a serviciilor oferite şi unei lipse totale de viziune în dezvoltarea şi promovarea turismului românesc, una dintre puţinele resurse de care am putea profita cu adevărat.

Scăderea numărului de turişti pusă de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc pe seama numărului redus de zile libere, promovarea modestă a destinaţiilor de petrecere a sărbătorilor pascale şi de efectele crizei economice.

Guvernul a aprobat pentru anul 2010 investiţii în turism finţate de la bugetul de stat în valoare de numai 40 mil.€. Proiectele se încadrează în cele patru subprograme naţionale de investiţii în turism:
- Schi în România;
- Dezvoltarea infrastructurii turistice în zona montană înaltă;
- Dezvoltarea echilibrată şi integrată a staţiunilor turistice balneoclimaterice;
- Dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a staţiunilor turistice de pe litoralul Mării Negre.
După cum sunt formulate programele, probabil că banii se vor duce pe apa sâmbetei, ca în multe alte cazuri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus