Studiu de caz: cardul Pink de la Volksbank - Reflecţii economice

vineri, 23 aprilie 2010

Studiu de caz: cardul Pink de la Volksbank

Începând de astăzi, voi face din când în când un studiu de caz pe marginea unui produs sau serviciu bancar. Voi începe cu cardul Pink de la Volksbank.

După cum observaţi, este un card Visa Electron şi are site propriu, ceea ce nu este de mirare, multe bănci recurgând la această metodă pentru promovarea propriilor produse şi servicii. Designul este foarte atractiv, are o culoare feminină, o fotografie a unei tinere atrăgătoare care merge la cumpărături, sugerând subliminal, ca multe alte produse, că acest card este un atribut al bunăstării. Autorii respectivului site îl laudă astfel: "E simplu să obţii Cardul PINK. În plus, it’s a must!", "pentru că are un design glam", "pentru MEGADISCOUNTURI în peste 300 de locaţii partenere", "pentru că e chic", "pentru că ai costuri foarte mici", "pentru că primeşti dobândă 5% pe banii depozitaţi pe card". Desigur, remarcaţi, apăsarea pe pedala snobismului. Deşi are capital austriac, prezentarea abundă în englezisme.

În primul rând, să vedem cum e cu dobânda. 5% pe an. Sună bine, nu? Este o dobândă pe care n-o vom mai întâlni în curând decât la depozite. Dacă citim însă cu mai multă atenţie, vom constata că dobânda bonificată este Robor la 6 luni minus 5,5 puncte procentuale, actualizabilă la 1 ianuarie şi 1 iulie ale anului. Pe această pagină, aflăm doar că dobânda este "calculată Robor la 6 luni valabil 04.01.2010 minus 5,5% pe an" (am citat exact, exprimarea defectuoasă aparţinând autorilor). Ca să aflăm când se face actualizarea acestei dobânzi, trebuie să săpăm mai mult şi să sjungem pe această pagină din site-ul băncii, unde aflăm cele menţionate mai sus. Ceea ce nu ni se spune deloc este faptul că, dacă la începutul anului Robor 6M era 10,5% (de unde rezultă dobânda curentă de 5%), acum acelaşi indicator este 5,6% (vezi www.financiare.ro), de unde ar rezulta o dobândă de a cardului Pink de 0,10% pe an, iar tendinţa este de descreştere, ceea ce ar conduce la o dobândă negativă la 1 iulie 2010. Poate îi veţi da băncii bani pentru că vă face onoarea de a vă da un card Pink.

Să vedem acum cum este cu costurile mici. Din aceeaşi pagină, aflăm că, pentru a obţine acest card, trebuie să deschidem un cont curent şi apoi contul de card. Aflăm că următoarele taxe şi comisioane sunt zero: taxa de deschidere de cont curent, taxa administrare cont curent, comision emitere card, comision emitere carduri secundare, comision tranzacţii comercianţi, comision anual de administare cont card, etc. Numai că veştile rele vin mai târziu: comision lunar de administare cont card - 2 €, ceea ce conduce la circa 100 lei pe an, cam mult pentru ceea ce se practică pe piaţă, reînnoire card expirat – 17,5 lei, iarăşi cam mult decât ceea ce practică piaţa, adică zero.

Site-ul www.cardpink.ro afişează o mulţime de parteneri şi discounturi între 5 şi 15% dacă plătiţi cu respectivul card. Numai că există foarte mulţi parteneri, cum ar fi KFC, despre care nu aflăm despre niciun fel de discount.

Aşa că, dacă vreţi să fiţi Pink de la Volksbank, citiţi cu multă atenţie şi la rece condiţiile. Banca mizează pe atragerea clienţilor cu o dobândă mare şi pe inerţia clienţilor în a renunţa la produs când dobânda va fi mult mai mică.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus