Evoluţia portofoliului meu de acţiuni la BVB în martie 2010
Am decis ca, începând cu această lună, să scriu o informare lunară în legătură cu portofoliul meu de acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti. Sunt investitor vechi pe BVB, încă de la începuturile acesteia. Tranzacţionez online prin Tradeville, probabil cel mai vechi broker online, de pe vremea când se numea Vanguard. Această platformă de tranzacţionare s-a rafinat de-a lungul anilor, acum punând la dispoziţie o sumedenie de instrumente necesare luării corecte a deciziilor.
Fac acest demers întrucât puţini dintre români au prins gustul de a tranzacţiona pe bursă. Desigur, piaţa de capital din România nu este la un nivel grozav, chiar în comparaţie cu bursele de valori din ţările din Europe Centrală. Mă refer la volumul de tranzacţionare şi la numărul de societăţi listate la cota bursei. Nici măcar companiile nu au apelat prea des la metodele de finanţare oferite de piaţa de capital (majorări de capital prin emisiuni de noi acţiuni, obligaţiuni), deşi aceste metode sunt cele mai ieftine modalităţi de finanţare. Doar că a apela la ele presupune transparenţă din partea companiilor şi puţine sunt dispuse la un astfel de demers.
Structura portofoliului meu la 31 martie 2010 este cea redată în graficul alăturat. În afară de SIF1, SIF2, SIF3, SIF4 şi SIF5, în portofoliul meu se mai găsesc, în ordinea ponderii, SNP Petrom (SNP), Transgaz (TGN), Erste Bank (EBS), BRD şi altele. În afară de blue chips, am în portofoliu şi acţiuni ale unor societăţi mai puţin cunoscute. Investiţia în aceste acţiuni nu este una aventuroasă, ci se bazează pe indicatori oferiţi de analiza fundamentală şi analiza tehnică asupra evoluţiei societăţilor şi acţiunilor.
În ceea ce priveşte evoluţia portofoliului, în luna martie 2010, ea a fost crescătoare, în condiţiile în care nu am făcut tranzacţii semnificative în această lună. Valoarea portofoliului în lei s-a majorat cu 10%, ceea ce în termeni anualizaţi înseamnă un randament de circa 214%. În euro, performanţa este foarte asemănătoare, dată fiind relativa stabilitate a cursului de schimb: 10,3% lunar şi circa 225% anualizat.
Vedetele din acest an în portofoliul meu de acţiuni sunt Armax Gaz (ARAX), care în luna martie 2010 a relizat o creştere de 40,98% în termeni de preţ mediu de tranzacţionare, Dafora (DAFR) cu 22,37%, Condmag (COMI) cu 21,52% , Transgaz (TGN) cu 17,06%.
Notă: Conţinutul articolului nu va fi interpretat drept sfaturi de investiţie, ci are un rol exclusiv informativ.
5 comentarii:
Vad ca esti ceva mai agresiv decat mine! Oricum, bursa se intrece cu gluma, in ultimele doua zile am facut bani cat sa-mi platesc ratele la banca 2 luni!
Am spus si la Money Chanel, situatia asta in care rata dobazii la credite este 10% pe an in vreme ce bursa castiga 10% pe luna e nesustenabila.
Bogdane, nu uita că bursa a avut randamente negative multă vreme de la începutul acestei crize. Nici dobânzile la depozite şi nici cele la credite nu au fost negative :)
Bursa mai are mult de recuperat din pierderile anterioare.
Radule, situatia de acum incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea dinaintea caderilor abrupte din 2007;
Poti spune cu mana pe inima dpdv al AF, ca preturile actuale sunt justificate?! Vine economia din urma?! Se trezeste iar :tigrul" europei ?! Sa nu care cumva sa se intalnesca iar cu ursul .. Zici ca folosesti si AT si cred ca ar fi foarte sanatos pentru portofel sa ti-o insusesti cat mai bine. Eu stiu un lucru, tot ce creste parabolic se corecteaza la fel. Si mai e o vorba peste ocean care cred ca descrie perfect fenomenul actual ,"dead cat bounce".
Si daca ar fi sa judecam bursa prin prisma randamentelui adus in ultimii X ani ce sa spunem despre americani sau japonezi de exemplu ..?!
Decizii inspirate si Sarbatori fericite iti urez!
Crescu mult bursa in ultimul an asta-i drept
cit oare o mai tine? asta-i intrebarea
Radu, cu regret iti spun, tu inca nu ai investit la Bursa. Tu ai investit aproape tot in niste fonduri inchise pe care nimeni nu le poate controla cu exceptia celor care le conduc in folosul lor personal.Cand te apuci serios de investit, o sa te interesezi asupra perspectivelor domeniilor economiei, asupra politicilor fata de actionari ale firmelor, asupra activelor lor inclusiv terenuri, etc.
Trimiteți un comentariu