Goldman Sachs, acuzată oficial de fraudă cu titluri subprime - Reflecţii economice

vineri, 16 aprilie 2010

Goldman Sachs, acuzată oficial de fraudă cu titluri subprime

Securities and Exchange Commission (SEC) a anunţat printr-un comunicat de astăzi că a hotărât să dea în judecată Goldman Sachs şi pe unul dintre vicepreşedinţi, Fabrice Tourre, pentru fraudă în defavoarea investitorilor şi dezinformarea în legătură cu un produs financiar legat de criza subprime în condiţiile unei pieţe imobiliare din SUA în scădere.

SEC acuză Goldman Sachs că a structurat şi promovat un produs financiar din categoria CDO (Collateralized Debt Obligation), care se baza pe performanţa unor tiluri ipotecare securitizate de pe piaţa rezidenţială (Residential Mortgage-Backed Securities - RMBS). Goldman Sachs a omis să furnizeze investitorilor informaţii vitale despre produsul financiar, mai ales faptul că un fond de investiţii de risc a fost implicat în procesul de selecţie a portofoliului de titluri securitizate şi că fondul respectiv a luat o poziţie short faţă de emisiunea de CDO.

În conformitate cu SEC, Goldman Sachs a creat produsul Abacus 2007-AC1 în februarie 2007, la cererea lui John A. Paulson, a proeminent manager al unui fond de risc care a câştigat circa 3.7 mld.$ în 2007, estimând corect că bula de pe piaţa imobiliară din SUA avea să se spargă.

Pierderile investitorilor în emisiunea acestui produs financiar se cifrează la 1 mld.$.

Acuzaţiile formulate de SEC sunt primele extrem de punctuale privind contribuţia băncilor de investiţii la declanşarea crizei subprime, care, la rândul său, a determinat declanşarea crizei financiare şi, ulterior, a crizei economice, pe care încă o traversăm.

Citiţi pe aceeaşi temă articolele din Financial Times şi New York Times.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus