DTZ: Investiţiile imobiliare în Europa îşi menţin ritmul de creştere în T1 2010 - Reflecţii economice

luni, 26 aprilie 2010

DTZ: Investiţiile imobiliare în Europa îşi menţin ritmul de creştere în T1 2010

Compania DTZ a publicat raportul Investment Market Update Europe aferent T1 2010, din care aflăm că volumul mediu trimestrial al investiţiilor pe parcursul ultimelor 12 luni în Europa a crescut cu 12%, de la 15,4 mld.€ la 17,2 mld.€, păstrând tendinţa de creştere de 13% din T4 2009. Magali Marton, Head of CEME (Continental Europe and Middle East) Research al DTZ, declară: "Între principalele pieţe ale Europei, Germania şi-a crescut ponderea, înregistrând volume cu 32% mai mari, de la 3,6 mld.€ în T4 2009 la 4,7 mld.€ în T1 2010. La polul opus, volumele au fost dezamăgitoare în Marea Britanie şi Franţa, unde activitatea s-a diminuat cu 48% respectiv 56%, datorită frustrării investitorilor cu privire la relativa lipsă de oportunităţi de pe aceste pieţe."

În ciuda acestor progrese, sentimentul invstitorilor pare caracterizat de o aversiune faţă de risc crescută în Europa, unde investitorii îşi păstrează orientarea către pieţele locale, care totalizează 62% din totalul activităţii investiţionale. Pe de altă parte, numai 5% dintre tranzacţii au fost derulate de investitori non-europeni, faţă de 25%, în momentul de vârf al pieţei.

În ceea ce priveşte România, Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox, a declarat: "Volumul investiţiilor imobiliare în Romania a fost de 108,34 mil.€, în T1 2010, faţă de 5 mil.€ în acelaşi interval al anului trecut. Conform estimărilor DTZ Echinox, volumul total al investiţiilor pe acest segment în 2010 se va apropia de 500 mil.€. Produsele urmărite vor fi cu precădere spaţii comerciale şi birouri, proprietăţi generatoare de venituri sigure pe termen lung, dar nu este exclus ca investitorii speculativi, cei mai activi pe piaţă în acest moment, să vizeze şi pachete de apartamente, al căror randament este dat de valorile reduse la care pot fi achiziţionate în prezent."

Cifrele de mai sus indică o revenire certă a tranzacţiilor imobiliare pe segmentul business, dar la o rată de creştere încă redusă, ceea arată prudenţa investitorilor şi neîncrederea lor în semnele bune de natură macroeconomică.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus