Şpaga Daimler a ajuns şi în România. Exerciţiu de similitudine. - Reflecţii economice

miercuri, 14 aprilie 2010

Şpaga Daimler a ajuns şi în România. Exerciţiu de similitudine.

Ipoteze:

1. Concernul Daimler a fost acuzat în SUA că a făcut plăţi incorecte prin intermediul birourilor din Istanbul ale subisidiarei Mercedes-Benz Türk (MB Türk) a Daimler către oficiali din 22 de ţări. Printre acestea, se numără Coreea de Nord, Letonia, Bulgaria, Libia, România, Rusia, Arabia Saudită, Yemen şi alte state. Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat, de asemenea, grupul german că a falsificat documente pentru a eluda Legea Practicilor Străine şi de Corupţie, care statuează că este ilegal ca o companie listată pe bursele din SUA să dea mită pentru a obţine afaceri în străinătate. Stingerea acuzaţiilor costă firma Daimler 185 mil.$ pentru a rezolva pe cale amiabilă litigiul cu autorităţile SUA.

2. Letonia a cumpărat de la Mercedes-Benz Turk 200 autobuze, pentru care a plătit 30 mil.€. În cazul acestei ţări, şpaga a fost de 1,8 mil.€, adică 6%. Scăzând plata informală, rămân 141.000 € pentru un autobuz. În România, su cumpărat astfel de autobuze pentru transportul urban primăriile din Bucureşti şi Timişoara. În cazul Bucureştiului, au fost cumpărate 1.000 autobuze, pentru care s-au plătit 210 mil.€.

3. În ştiinţele tehnice, se studiază teoria similitudinii. Pentru că nu poţi testa un vapor de 100 m lungime la forţele cauzate de diferite tipuri de valuri, se face un model miniatural, la scară, al vasului respectiv şi se supune la teste în laborator. Apoi se extrapolează rezultatele prin teoria similitudinii pentru vasul real.

Exerciţiu de similitudine: În cazul celor 1.000 de autobuze cumpărate de municipalitatea Bucureşti, preţul plătit a fost de 210.000 € pentru fiecare autobuz. Aplicând teoria similitudinii, înseamnă că şpaga a fost între 6% din sumă, adică 12,6 mil.€, şi (210.000 € - 141.000 €) x 1.000 autobuze = 69 mil.€.

Frumuşele sume. DNA ezită dacă să deschidă o cercetare în acest caz, informează Capital. De ce oare?

2 comentarii:

VictorCh

Frumos exercitiu, al carui rezultat - timisorean fiind eu - ma intereseaza direct, dar nu ma pot impiedica sa ma mir de doua aspecte, care ambele NU ma privesc:
1. Ca se implica SUA in "platile informale" (frumos eufemism) facute unor terti (deci nu unor "apartinatori" ai statului american), de catre o subsidiara (deci nu de catre compania-mama, la randul ei nici aceasta apartinand statului american) care e si amplasata la randul ei in alta tara, si nici nu apartine sub vreo alta forma jurisdictiei americane.
Se pare ca americanii se iau in serios in rolul lor de politie a lumii, si uite ca nu numai la "sectorul" "ordine publica", ci si la "economic".
2. Si anume ca face asta DE CE? Din cauza plictiselii, caci s-au epuizat platitorii de asemenea "plati informale" (fie companii subsidiare, fie companii-mama, fie companii de-sine-statatoare) care apartin statului american, sau care asemenea plati catre entitati americane sa le fi facut, sau care macar sa fi facut in America platile catre terti, astfel incat statul american sa fie CUMVA, ORICUM, direct implicat?
Sau iarasi "suntem unii mai egali decat altii"? Iarasi reprezentantii americani sunt exceptati de la raspunderea care incumba reprezentantilor ne-americani ai tuturor celorlalte state? (Eu continui sa fiu socat de tupeul americanilor care au cerut - si de prostia restului lumii care a fost de acord - ca militarilor americani sa le fie acordata imunitate in fata tribunalului penal international de la Haga.)

Victoria

Of,of,of...se vede treaba ca nemtii astia nu stiu sa dea o spaga ca lumea, fara sa lase urme.
Si e normal sa fie si ofticati ca au fost prinsi stiind ca si altii fac la fel dar inca nu au fost prinsi.Americanii au tot dreptul sa procedeze la anchetarea acestor practici, citez din articol:"Legea Practicilor Străine şi de Corupţie, care statuează că este ilegal ca o companie listată pe bursele din SUA să dea mită pentru a obţine afaceri în străinătate".
Sa procedeze si germanii la fel cu firmele americane, ca nu-i opreste nimeni.
Eu zic ca daca ai fost prins cu astfel de practici merita sa platesti cu varf si indesat. Altfel statuam spaga si ii facem si pozitie distincta in bilantul contabil.

ps. singura sansa de a afla cui si cata spaga s-a dat in Romania este ca FBI-ul sa-si trimita cativa oameni aici pentru a face lumina. Deci o utopie...

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus