Adio impozitului de 3% pe veniturile microîntreprinderilor
Ca urmare a respingerii amendamentului opoziţiei de menţinere a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în legea bugetului de stat pe anul 2010, în valoare de 3%, acestea vor fi obligate să plătească impozit pe profit, ca orice altă societate comercială, sau impozitul minim, la care, de asemenea, nu s-a renunţat, în ciuda promisiunilor sforăitoare. Amendamentul fusese propus de Daniel Chiţoiu, deputat PNL.
Ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, citat de Mediafax: "De la 1 ianuarie a dispărut regimul de taxare diferenţiat pentru microîntreprinderi, adică impozitarea cu 3% a veniturilor, şi a este introdus impozitul de 16% pe profit sau impozitul minim."
Astfel, noţiunea de microîntreprindere devine caducă în noul Cod Fiscal. Reamintesc faptul că era considerată microîntreprindere o societate comercială cu 1-9 angajaţi, cu o cifră de afaceri anuală de maximum 100.000 €, care realiza mai puţin de 50% din venituri din activităţi de consultanţă şi nu avea drept obiect principal de activitate comerţul exterior. În prezent, există circa 300.000 microîntreprinderi.
Aplicarea impozitării pe profit cu cota unică de 16% ar fi fost avantajoasă în condiţiile crizei economice, dacă nu s-ar fi menţinut impozitul minim, întrucât majoritatea microîntreprinderilor este pe pierdere în această perioadă. Însă menţinerea impozitului minim, în ciuda promisiunilor făcute în ultima vreme, nu va schimba mare lucru în impozitarea microîntreprinderilor pentru perioada imediat următoare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu