Mutaţii majore: în 10 ani, economiile G7 vor fi depăşite de cele ale celor mai mari şapte state emergente, iar în 20 de ani China va depăşi SUA - Reflecţii economice

vineri, 22 ianuarie 2010

Mutaţii majore: în 10 ani, economiile G7 vor fi depăşite de cele ale celor mai mari şapte state emergente, iar în 20 de ani China va depăşi SUA

Un recent studiu al PricewaterhouseCoopers, citat de Mediafax, arată că, în următorii 20 de ani, Produsul Intern Brut al celor mai mari economii ale lumii (SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada), grupate în G7, va fi depăşit de cel al celor mai importante şapte economii emergente: China, India, Brazilia, Rusia, Mexic, Indonezia şi Turcia.

În anul 2000, PIB-ul G7 era dublu faţă de cel al celor şapte ţări emergente. Până în anul 2019, PIB-ul celor şapte economii emergente îl va egala pe cel al ţărilor din G7, ca urmare a unui ritm de creştere de 30% în această perioadă, superior economiilor G7.

Analiştii PricewaterhouseCoopers cred că economia Chinei o va depăşi pe cea a SUA aproximativ în anul 2020, înainte ca procesul de îmbătrânire a populaţiei să afecteze performanţele statului asiatic.

În perspectiva acestor previziuni, nu este de mirare multitudinea demersurilor ţărilor emergente de a schimba regulile jocului. Reamintesc faptul că ţările emergente vor avea o reprezentare mai mare în cadrul Fondului Monetar Internaţional, Rusia şi China fac presiuni ca monedele lor naţionale să devină monede internaţionale de rezervă, iar ţările din Golf intenţionează să înlocuiască dolarul ca monedă de tranzacţionare în tranzacţiile cu petrol cu un coş de valute în care ar intra şi monede ale ţărilor emergente. Dar situaţia rămâne complicată, dat fiind că expunerea Chinei faţă de economia amercicană este enormă.

Clasamentul economic mondial în funcţie de PIB va fi în anul 2030 total diferit faţă de prezent, China fiind urmată de SUA, India, Brazilia, Rusia, Germania, Mexic, Franţa şi Marea Britanie, în opinia specialiştilor de la PricewaterhouseCoopers.

Şi o ştire de ultimă oră: în T4 2009, PIB a crescut cu 10,7% faţă de T4 2008, a anunţat oficiul de statistică de la Beijing.

1 comentarii:

Quetzalcoatl

Cresc economiile emergente, ca indienii, chinejii etc sunt obisnuiti sa munceasca din zori pana seara, sa puna ban peste ban, sa faca economii, sa nu cheltuiasca tot ce au, ca nu se stie ce le aduce ziua de maine. In schimb, americanul si ruda lui apropiata din Europa, au portofelul burdusit cu carduri de credit, cheltuind mai mult decat castigul, ducand la crearea bulei bine cunoscute. E o chestiune de educatia pe care ti-o ofera sistemul din care faci parte.

In schimb, desi poate ii vor surclasa in 20 de ani, tarile emergente se confrunta cu niste probleme peste care nu vor trece in rastimpul asta. Coruptie (generalizat), criminalitate (Mexic), comunism si ingradirile de rigoare (China), dificultati religioase si terorism (Turcia) etc. Iarasi, nivelul de trai va fi in continuare scazut, desi tarile vor prospera. Discrepante majore intre paturile sociale. Saracie. In ciuda putregaiului din sistemul economic actual, totusi tarile din G7 ofera conditii de viata la standarde foarte ridicate, greu de atins de catre celelalte. Asta va face diferenta mult timp de acum inainte.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus