Propunere: să se aplice CAS şi pe dobânda bancară, şi pe câştigurile la bursă, şi pe câştigurile la loterie - Reflecţii economice

miercuri, 27 ianuarie 2010

Propunere: să se aplice CAS şi pe dobânda bancară, şi pe câştigurile la bursă, şi pe câştigurile la loterie

Citiţi în Capital.ro ce ne pregătesc guvernanţii: Lovitură sub centură pentru patroni şi PFA-uri: CAS la dividende sau la venitul integral, articol scris de Rodica Bărbuneanu. Pe scurt, CAS va fi plătit şi pentru dividende, în viziunea proiectului de lege privind pensiile.

Având în vedere că dividendele sunt compensaţia pentru capitalul social, ca investiţie de capital, atunci trebuie să se plătească CAS şi pentru dobânzile bancare şi pentru investiţiile pe pieţele de capital. În esenţă, sunt acelaşi lucru. La fel s-ar putea raţiona şi pentru câştigurile de la loterie, ca şi pe vânzarea imobilelor. CAS tinde să devină un nou TVA.

Dincolo de glumă sau de dat idei proate unor guvernanţi incompetenţi, toată această zbatere derivă din dezechilibrul accentuat al bugetului de pensii. Cauza: largheţea populistă a politicienilor, care a permis nenumărate pensionări anticipate, discriminări în plata CAS şi multe altele. Nota de plată este imensă.

Într-un interviu acordat ziariştilor Ovidiu Nahoi şi Ion M. Ioniţă de la Adevărul, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, face o analiză necruţătoare sistemului de pensii actual din România: "Aşa cum arată acum sistemul pensiilor în România, dacă nu se ia nicio măsură şi se continuă aşa, până în 2025 vom avea un deficit de 4,3% din PIB, numai pe acest segment. Sistemul actual nu mai poate să funcţioneze, el creează, an de an, deficite. Numai anul acesta, deficitul sistemului de pensii este de 2 miliarde de euro. Aceşti bani se transferă de la bugetul de stat pentru acoperirea deficitului. E clar că nu se poate susţine pe termen lung. Şi atunci, trebuie să schimbi ceva. Sigur, uneori este mai greu de acceptat, mai greu de aplicat. De aceea, legea pensiilor şi impunerea unei anumite date de adoptare presupun anumite discuţii şi angajamente politice. E un proces complex, care necesită foarte multă muncă şi foarte multă determinare."

3 comentarii:

Christiansen

Daca vor sa rezolve ceva, atunci sa stimuleze IMM-urile pentru a creea locuri de muncasi sa scada fiscalitatea, pentru ca sa scoata la lumina veniturile de la negru.
Este atat de greu sa pui in aplicare niste politici simlpe??

Ion Radu Zilişteanu

Simplitatea înseamnă, printre altele, transparenţă. Ai senzaţia că guvernanţii vor să fie transparenţi? :)

Bogdan Glavan

Absolut corecta observatia. Ce are a face CAS-ul cu investitia? Bine, am putea intreba, ce are a face CAS-ul cu... anything? La altii nici nu exista, la noi se universalizeaza.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus