Propunerile mele privind continuarea programului "Prima casă" - Reflecţii economice

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Propunerile mele privind continuarea programului "Prima casă"

Am fost întrebat de ziarişti şi cititori ai blogului dacă am înaintat propuneri privind continuarea programului "Prima casă", în urma reuniunii de la Ministerul Finanţelor Publice din 6 ianuarie 2006. Redau propunerile mele:

1. Noua configuraţie a programului "Prima casă" trebuie concepută astfel încât să poată fi integrată într-un viitor ansamblu de politici imobiliare naţionale, împreună cu noua lege a locuinţei pregătită de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

2. Orientarea programului preponerent sau integral către locuinţe noi poate făcută astfel:
- pentru clădirile aflate în diferite faze de execuţie, trebuie înlăturată procedura de plată a creditului garantat de stat la finalizarea lucrărilor şi recepţia finală, întrucât tocmai acest aspect împiedică finalizarea lucrărilor, din lipsă de finanţare;
- pentru clădirile viitoare, prin parteneriat public-privat, în care autorităţile locale să pună la dispoziţie terenurile şi accesul la utilităţi (asemănător cu practica anterioară cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe), iar dezvoltatorul să se ocupe de managementul proiectului, realizarea montajului financiar, angajarea constructorului; în acest caz, garantarea de către stat poate fi condiţionată de un preţ maxim pe metru pătrat. O astfel de abordare poate genera locuinţe noi la preţuri mult mai mic decât dezvoltările în care preţul terenului şi al utilităţilor cad în sarcina dezvoltatorului.

3. Mărirea plafonului de creditare la cel puţin 70.000-80.000 €.

4. Condiţionarea garantării şi, respectiv, creditării de o clasă de eficienţă energetică impusă, ceea ce va permite înglobarea în program a locuinţelor noi şi a celor vechi reabilitate termic.

5. Studierea posibilităţii unor facilităţi fiscale pentru dezvoltatorii care construiesc locuinţe noi cu finanţare prin acest program.

6. Realizarea unui studiu pentru evaluarea numărului de locuinţe aflate în diferite stadii de execuţie şi a preţurilor practicate de dezvoltatori în acest moment, pentru dimensionarea diverşilor parametri ai programului, cum ar fi suma totală garantată de statul român, preţul maximal pe mp admis pentru finanţarea prin acest program, etc.

7. Se poate realiza un ansamblu de criterii de eligibilitate suplimentare pentru locuinţele ce pot fi finanţate cu garanţia statului, inclusiv a criteriilor ce trebuie aplicate pentru dezvoltările noi.

Reamintesc faptul că nu am fost un partizan al programului, aşa cum a fost el conceput şi derulat în a doua jumătate a anului 2009, aşa cum se ştie din numeroasele articole anterioare. Dacă, însă, acest program va fi regândit plecând de la un fundament economic, aşa cum se pare că doreşte Ministerul Finanţelor Publice în prezent, programul ar putea fi unul de succes şi ar putea fi integrat într-un set mai larg de politici imobiliare naţionale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus