Cât de eficiente sunt autorităţile în combaterea evaziunii fiscale? - Reflecţii economice

duminică, 24 ianuarie 2010

Cât de eficiente sunt autorităţile în combaterea evaziunii fiscale?

Un comunicat al Poliţiei Române, citat de Evenimentul zilei, arată că, în 2009, au fost înregistrate 9.293 de infracţiuni de evaziune fiscală, pentru care au fost cercetate 7.514 persoane, prejudiciul total cauzat fiind de 1.754.663.040 lei. "Evaziunea fiscală este una dintre formele cele mai răspândite ale infracţionalităţii economico-finaciare, care aduce prejudicii însemnate bugetului consolidat al statului, constituind în acelaşi timp un pilon important al economiei subterane", continuă comunicatul.

Este foarte bine că ştiu despre ce este vorba. Comunicatul nu suflă niciun cuvinţel despre eficienţa combaterii evaziunii fiscale. Suma menţionată în comunicat semnifică circa 430 mil.€. Economia neagră sau gri este cifrată, după diverse surse, la 20-40% din PIB. Pentru anul 2009, PIB-ul României a fost de peste 100 mld.€, ceea ce ar însemna că economia subterană se cifrează la cel puţin 20-40 mld.€. Suma comunicată de Poliţia Română ne sugerează că instituţia reuşeşte să identifice 1-2% din banii din economia subterană.

Dacă mai adăugăm colectarea extrem de redusă a impozitelor şi taxelor de către instituţiile statului, rezultă o concluzie foarte simplă: în loc să se gândească în fel şi chip cum să mărească fiscalitatea, autorităţile ar trebui să intensifice atât colectarea taxelor, cât şi activităţile de combatere a evaziunii fiscale şi spălării banilor.

1 comentarii:

Stefan A.

Evaziune fiscala este si inchirirea unei locuinte la negru (fara un contract oficial ).
In acest caz , daca statul ar aplica o taxare separata a veniturilor din chirie (un procent fix) si in acelasi timp ar da posibilitate chiriasului de a beneficia de deduceri fiscale , evaziunea ar devenii minima !
Acest principiu , in care toti au doar de cistigat , se poate aplica in o multime de sectoare . Din pacate , deduceri fiscale serioase se admit doar in cazul persoanelor juritice . (inchiriezi birou , hala , etc ).
Vom continua sa cautam acul in carul cu fin al evaziunii fiscale in loc sa realizam principiul de baza a reducerii evaziunii fiscale ! Contradictia de interese intre chirias , proprietar , intre sofer privat si mecanic auto , intre persoana fizica si zugrav , s.a.m.d.
Important sa complicam situatia nu sa o simplificam .

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus