Câteva observaţii cu privire la întâlnirea de la MFP - Reflecţii economice

joi, 7 ianuarie 2010

Câteva observaţii cu privire la întâlnirea de la MFP

1. Gazda reuniunii de ieri, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, mi s-a părut o persoană raţională, neminată de morbul politicii care caracterizează mulţi demnitari de la acest nivel şi care ştie să asculte. De bun augur.

2. Este vădit faptul că autorităţile centrale nu au exerciţiul de a comunica cu reprezentanţii economiei reale. De exemplu, la întâlnirea de ieri, Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, a făcut o construcţie teoretică impecabilă cu privire la schema de garantare şi creditare din programul "Prima casă", care avea în centrul ei un ipotetic dezvoltator imobiliar, care, însă, nu exista decât în acea construcţie teoretică. Cu alte cuvinte, dezvoltatorul imobiliar ar fi trebuit să îşi asume construcţia unui montaj în care să facă antecontracte de vânzare-cumpărare cu 70-80% dintre viitorii proprietari ai unui proiect pe hârtie, în urma căruia ar obţine o "scrisoare de confort", care i-ar permite să contracteze un credit corporatist de la băncile comerciale. Unde este acel dezvoltator? Numai Aurel Şaramet ştie.

3. O funcţionară a MFP înregistra cu un reportofon antic şi uzat discuţiile. Chiar să nu aibă ministerul care se ocupă de banii ţării două-trei sute de lei să cumpere un reportofon?

4. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, păstorit de Elena Udrea, pregăteşte un proiect de înlocuire a legii locuinţei, care va prevedea posibilitatea unor parteneriate de tip public-privat la nivel local, apte să poată oferi o locuinţă şi persoanelor care nu se pot califica la obţinerea unui credit ipotecar prin programul Prima casă sau în afara lui. Termenul pe care şi l-au propus pentru finalizarea proiectului este sfârşitul lui T1 2010.

5. Tenta programelor guvernamentale în domeniul locativ promovate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este una socială, iar cea a programelor promovate de Ministerul Finanţelor Publice este una economică. Ciudată dispersia abordărilor în cadrul aceluiaşi guvern, care îşi zice de dreapta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus