Reuniunea de la MFP pe tema "Prima casă" - Reflecţii economice

miercuri, 6 ianuarie 2010

Reuniunea de la MFP pe tema "Prima casă"

În această după-amiză, am participat la o reuniune pe marginea viitorului programului "Prima casă", organizată de Ministerul Finanţelor Publice, gazda fiind secretarul de stat, Bogdan Drăgoi. La reuniune, pentru prima dată, au fost invitaţi şi reprezentanţi ai economiei reale, ceea ce poate denota o schimbare de optică a guvernanţilor. Nu-mi amintesc ca reprezentanţii pieţei imobiliare să fi fost vreodată consultaţi de MFP în legătură cu schimbările de fiscalitate asupra tranzacţiilor imobiliare, spre exemplu.

Au fost invitaţi reprezentanţi ai BNR, Consiliului Concurenţei, Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, băncilor comerciale, constructorilor, agenţilor imobiliari şi dezvoltatorilor. În esenţă, MFP a vrut să afle opiniile tuturor asupra viitorului programului "Prima casă". Fără a se pronunţa clar acest lucru, plutea prin aer ideea că modul în care s-a derulat până acum programul nu a fost tocmai un succes. De altfel, reprezentanţii autorităţilor se întreabă de ce s-au îndreptat solicitanţii de credite prin acest program către locuinţe vechi şi nu către locuinţe noi. Nu reaiu punctele de vedere exprimate aici relativ la această chestiune, dat fiind faptul că le-am abordat de-a lungul celor 57 de articole pe această temă.

Dintre opiniile exprimate, cele mai importante s-au referit la necesitatea unor parteneriate de tip public-privat, mărirea plafonului de creditare, diminuarea birocraţiei. De fapt, accentul se pune pe reorientarea programului către construcţiile ce se vor realiza în viitor, pentru realizarea unui efect multiplicator în economie, cum declară chiar în aceste momente Emil Boc, după şedinţa de guvern. Desigur, discursul său este triumfalist şi consideră că programul a fost un succes, dat fiind faptul că s-au acordat garanţii în 11.500 de dosare, ceea ce, de fapt, reprezintă o picătură într-un ocean.

Problema de bază pentru care programul nu a fost îmbrăţişat de către dezvoltatori este lipsa e încredere şi problemele majore induse de criza economică şi cvasi-imposibilitatea de a obţine credite corporatiste de la băncile comerciale.

În timpul reuniunii, am aflat că guvernul a decis prelungirea programului "Prima casă", în forma actuală, până la data de 15 februarie 2010. Cu alte cuvinte, cei care vor încheia antecontracte de vânzarea-cumpărare în formă autentică sau sub semnătură privată, până la această dată, vor putea solicita un credit ipotecar cu garanţia statului.

Desfăşurarea reuniunii a demonstrat că reprezentanţii autorităţilor nu au exerciţiul comunicării cu reprezentanţii economiei reale, ceea ce face dificil un dialog la o primă întâlnire. S-a convenit ca participanţii la întâlnire să facă propuneri scrise în următoarele două zile, urmând să aibă loc o nouă întâlnire peste o săptămână.

De menţionat că, în prima jumătate a întâlnirii, a participat, mut (de uimire pentru ceea ce este silit să facă?), coordonatorul de comunicare al MFP, Andrei Gheorghe, după care, plictisit, a plecat.

9 comentarii:

Anonim

E vai de noi, s-au adunat toti smenarii (in special agentii si dezvoltatorii) sa ne faca noua legi.
Interesul cetateanului obisnuit, care doreste o locuinta la un pret decent (si nu, nu sunt un amarat cu salar de 1000 de lei pe luna) cine-l mai reprezinta?

Ion Radu Zilişteanu

Ori munciţi mai mult, ori emigraţi undeva în Cuba sau Coreea de Nord.

S-a terminat epoca statului paternalist. Statul nu se mai poate erija în constructor de case. Aşa este în economia de piaţă.

Vă înţeleg obida (este şi motivul pentru care nu v-am şters comentariul, pe alocuri ireverenţios), însă nu mai suntem pe vremea comunismului. Românii, în marea lor majoritate, au ales economia de piaţă, care are legile ei, uneori dure.

Anonim

BINEINTELES ca NICI dezvoltatorii n-au incredere, cum nu (mai) au nici alte categorii, atata vreme cat se vede "si din avion" ca statul "nostru" se ghideaza dupa principiul vechi "cand am spus ca iau, am luat; cand am zis ca dau, am zis".
CINE sa mai aiba incredere NU in ipoteza DACA statul isi mai onoreaza obligatiile financiare catre entitati private neclientelare, ci CAND?!?

Anonim

Dar d-stra de ce ati fost invitat?!

Ion Radu Zilişteanu

Probabil pentru că opiniile mele pe marginea subiectului au fost considerate utile.

M-aş fi întrebat mai degrabă de ce nu am fost invitat, dacă s-ar fi întâmplat aşa :)

Anonim

Sunt tot eu, cetateanul de la primul post.
Spuneti ca ne intelegeti obida si ca ar trebui sa muncim mai mult., sau sa mergem intr-o tara comunista. Sa lamurim anumite aspecte:
1. lucrez la privat, lucrez nu fac specula cu imobiliare, si castig mult mai mult decat cetateanul obisnuit. Nu vreau ajutor de la stat sub nici o forma, insa nici nu vreau sa fiu furat pe fata.
2. spuneti ca "s-a terminat epoca statului paternalist". Dar cand vine vorba ca status sa ajute speculantii, dezvoltatorii imobiliari si agentiile e ok?
3. nu am spus ca vreau apartamente pe degeaba, insa 1000 de EUR/mp intr-un oras precum Clujul, intr-un bloc vechi, mi se pare strigator la cer.

Ion Radu Zilişteanu

1. Fiind într-o economie de piaţă, preţurile se stabilesc pein raportul între cerere şi ofertă. În Bucureşti, spre exemplu, înainte de criză, preţurile la apartamentele vechi ajunseseră la 2.000-2.200 €/mp, iar în momentul de faţă la 1.000 €/mp. Poate că preţurile vor mai scădea. Cine anume vă fură pe faţă?

2. Ca membri UE, ajutorul de stat este interzis sau permis în situaţii extrem de bine precizate. Cum ajută statul speculanţii (eu le-aş spune speculatori, care aplică un model onorabil de afacere), dezvoltatorii imobiliari şi agenţiile?

3. Dacă acel preţ este rezultanta raportului dintre cerere şi ofertă, nu e mare lucru de făcut. Puteţi aştepta în speranţa că preţurile se vor micşora.

Anonim

Pai va dau cel mai simplu exemplu: in iunie 2009, preturile in Cluj Napoca, la ap. de 2 camere, scazusera bine de tot sub 60.000 EUR, iar cand a fost anuntat programul Prima Casa au crescut din nou pana la limita de 60000.
Deci piata nu a fost chiar atat de libera, ci a fost "putin" influentata de acest program.
Acum au scazut din nou, si tare mi-e frica ca o sa cresca la loc cand o sa se anunte noul program , mai ales ca vreau sa cumpar cu banii jos.
Ajuta categoriile mentionate deoarece daca nu ar fi fost Prima Casa nimeni nu le-ar fi cumparat la preturile pe care ei le cereau.
Apoi, programul ajuta oameni care sincer nu ar avea voie sa se gandeasca vreodata la apartamente in Cluj; cunosc persoane care nici macar avansul de 2500 EUR nu il aveau si au apelat la mine, iar dupa 2 luni de credit se plang ce rau o duc.

Ion Radu Zilişteanu

Vă dau o veste bună relativ la situaţia pe care aţi descris-o: în configuraţia sa viitoare, programul "Prima casă" va fi orientat preponderent pe locuinţe noi sau în diferite stadii de execuţie, chiar şi în fază de proiect, aşa că nu va mai influenţa decisiv piaţa apartamentelor vechi.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus