Vlădescu şi moştenirea Rompetrol - Reflecţii economice

luni, 18 ianuarie 2010

Vlădescu şi moştenirea Rompetrol

Iată că după votarea în parlament a Legi Bugetului de Stat pe anul 2010 într-o procedură fără mare istorie, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, începe să dea piept cu realele probleme cu care se va confrunta în exercitarea mandatului. Una dintre ele este răscumpărarea de către grupul kazah KazMunaiGaz a obligaţiunilor deţinute de statul român la Rompetrol, în valoare de 600 mil.€, scadente în septembrie 2010. Iată ce declară Vlădescu în acest sens, într-un interviu pentru Ziarul financiar: "Există riscul să ne trezim din nou acţionari la Rompetrol pentru că în contractul privind conversia datoriilor istorice ale companiei în obligaţiuni preluate de stat este o potenţială slăbiciune: kazahii pot face răscumpărarea integral sau parţial. Aceasta le-ar permite să facă un anumit arbitraj prin care să menţină o anumită cotă de participare, iar restul să-l cedeze statului."

Bun, veţi întreba, care este problema? Sebastian Vlădescu miza pe suma de 600 mil.€ ca fiind cea mai mare încasare de venituri nefiscale la bugetul de stat în acest an. Dacă din această sumă va încasa numai 20%, spre exemplu, în condiţiile unui buget făcut pe muchie de cuţit, ţintele macroeconomice ale bugetului pot fi ratate.

pe de altă parte, preşedintele Băsescu afirma într-o emisiune televizată de la sfârşitul lui 2009 că avea convingerea că grupul kazah care a preluat Rompetrol în anul 2007 îşi va achita datoriile faţă de statul român prin răscumpărarea integrală a obligaţiunilor. Reamintesc faptul că grupul KazMunaiGaz a cumpărat de la omul de afaceri Dinu Patriciu acţiunile grupului Rompetrol în două tranşe: în 2007 şi 2009, plătind o sumă apreciată la peste 1 mld.€. Patriciu reuşise în anul 2003 să convingă guvernul condus de Adrian Năstase să accepte transformarea datoriilor Rompetrol către statul român în obligaţiuni.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus