Elena Udrea visează bani din cer prin programul "Prima casă" - Reflecţii economice

marți, 5 ianuarie 2010

Elena Udrea visează bani din cer prin programul "Prima casă"

După audierile la parlament privind proiectul de buget alocat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, pe care îl păstoreşte, Elena Udrea a făcut mai mult afirmaţii surprinzătoare, pe care le puteţi citi pe larg în relatarea Mediafax.

Cea mai flagrantă dintre ele se referă la vânzarea locuinţelor deţinute de Agenţia Naţională pentru Locuinţe: "Ne descurcăm cu ce avem. Încercăm să găsim surse şi în vânzarea de apartamente ANL. Dacă am vinde 9.000 de locuinţe ANL la un preţ estimativ de 40.000 €, am putea strânge 360 mil.€. Acest lucru ne-ar asigura finanţare pentru construcţia altor apartamente pentru tineri", a precizat Udrea. Ea a adăugat totodată că, pentru facilitatea cumpărării acestora, ministerul vrea să introducă vânzarea apartamentelor ANL în Programul "Prima casă". Nu ştiu cum visează doamna Udrea că ar putea face aceată operaţiune. Solicitanţii unui credit ipotecar prin programul amintit trebuie să se califice la criteriile bancare de acordare a creditului, cei mai mulţi dintre ocupanţii locuinţelor ANL neaflându-se în această situaţie. Având în vedere că în programul "Prima casă" au mai rămas circa 520 mil.€, dintre aceştia 360 mil.€ ar trebui folosiţi pentru creditarea cumpărării locuinţelor ANL. Cum guvernul a alocat 100 mil.€ pentru garantarea a 1 mld.€, pentru 360 mil.€ ar rezulta 36 mil.€ şi ar obţine de zece ori mai mult. Numai că, pe de-o parte, aceştia sunt bancii băncilor investiţi în credite garantate exclusiv de stat, iar, pe de altă parte, destul de puţini dintre ocupanţii locuinţelor ANL s-ar califica pentru obţinerea unui credit. În consecinţă, singura şansă de a vinde aceste locuinţe ar fi cu plata în rate şi fără garanţie. Afirmaţiile Elenei Udrea nu sunt decât mici lovituri de imagine, fără logică economică şi fără niciun studiu de impact, aşa cum ne-au obişnuit guvernanţii în ultima vreme.

O altă afirmaţie a Elenei Udrea a fost că are în buget 30 mil.lei, adică circa 7 mil.€, pentru 1.100 locuinţe sociale. Pentru cine se pricepe cât de cât la preţurile de construcţie, este ridicol. Suma respectivă nu ajunge decât pentru 2-3 blocuri de locuinţe. După calculul ei, ar putea construi o locuinţă socială cu 6.300 €, ceea ce ar fi un record în domeniu.

După cum ne informează Academia Caţavencu, în declaraţia de avere din 10 iunie 2009, datoriile Elenei Udrea ajunseseră la următoarele cifre: 3.297.000 € către BRD şi 200.000 lei către persoana fizică Dinu Pescariu. O persoană cu asemenea datorii începe să nu mai aibă percepţia banului, chiar şi într-o funcţie publică.

Iată cum o chestiune serioasă ca politicile imobiliare naţionale este lăsată pe mâna unui ministru care habar nu are cu se mănâncă domeniul.

3 comentarii:

Anonim

In tarile occidentale , criza masiva de locuinte (in special dupa 1945) a fost rezolvata prin constructii tip ANL . (milioane de locuinte)
Diferenta de baza , chiriasul , dupa 20 de ani de platit chirie , devenea proprietarul locuintei respective . Chiriile platite de aceste persoane au fost folosite pentru finantarea constructiei de noi locuinte si in parte pentru intretinerea normala a celor deja construite .
In Franta ,fondul de locuinte a fost finantat nu doar de la buget dar si prin emiterea de librete de economii speciale , cu dobinda buna si cifra maxima de economii depuse pe fiecare libret !
La noi, logica economica a altora nu a ajuns inca si cred ca nu va ajunge nici in anii urmatori .
Pe baza principiului ca de unde nu este , nici Dumnezeu nu cere !

Gabriel

Ministrul turismului este cel mai cinstit om din guvern, iar doamna Udrea ar trebui felicitata!

Ion Radu Zilişteanu

Nu am discutat acest aspect în articolul de mai sus, ci afirmaţiile surprinzătoare ale ministrului dezvoltării regionale şi turismului. Nu cred că cineva va putea construi locuinţe cu 6.300 € şi nici nu împărtăşesc posibilitatea vânzării locuinţelor ANL prin programul "Prima casă".

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus