PIGS fac profit unul pe seama altuia - Reflecţii economice

luni, 12 aprilie 2010

PIGS fac profit unul pe seama altuia

După cum se ştie, Grecia are de rambursat 54 mld.€ în acest an din datoria externă de peste 300 mld.€. După minciuni succesive la raportarea datelor macroeconomice fundamentale către Uniunea Europeană, Grecia este pusă în situaţia să se împrumute masive de pe pieţele externe. Desigur, prima sursă ar fi Uniunea Europeană, însă sunt cunoscute discuţiile pe seama oportunităţii acordării unui împrumut. Mai ales Germania este foarte reticentă la un astfel de sprijin. Recent, s-au prefigurat datele sprijinului internaţional 30 mld.€ din partea Uniunii Europene (de fapt, a ţărilor din zona euro) şi 15 mld.€ din partea Fondului Monetar Internaţional.

În acest context, Spania poate împrumuta Grecia cu 3,67 mld.€, parte a creditului de 30 mld.€ pe care UE îl va acorda statului elen. Operaţiunea va fi una profitabilă.

"Spania este pregătită să acorde împrumutul, acesta având o dobândă mai mare decât costurile de finaţare ale statului spaniol de pe pieţele financiare. Nu este un cadou pentru Grecia, din contră. După ce Grecia va plăti, vom fi în câştig", a declarat secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Diego López Garrido, citat de Antena 3.

După cum se ştie, acronimul PIGS desemnează ţările din Uniunea Europeană care au datorii externe foarte mari, respectiv Portugalia, Irlanda, Grecia şi Spania. Uneori, se foloseşte PIIGS, incluzând şi Italia. Iată că şi aceste ţări pot face profit una pe seama alteia. Dobânda cu care UE va acorda împrumutul destinat Greciei va fi de 5% pe an, iar termenul de maturitate va fi de 3 ani.

Citiţi şi articolul lui Cristian Orgonaş, Grecii au avut astăzi o zi destul de bună.

2 comentarii:

Stefan A.

Asistam la introducerea unui mecanism de salvataj reciproc ! Ultima speranta ?
Ma intreb de ce nimeni nu deschide gura in UE impotriva acelor tari cu moneda euro care au intrat in sistemul monedei unice cu datorii mult mai mari de 100%.
Este absurd sa pretinzi acelasi deficit bugetar de 3 % din PIB tarilor cu datorii publice reduse ,rezonabile dar si tarilor indatorate pina peste cap (peste 100 %)!

VictorCh

1. CUMVA trebuie sa justifice si oficialii spanioli (in fata oamenilor... "exagerat de simpli" din propriul popor) faptul ca - desi datori ei insisi (ca natiune) "pana peste cap" - se raliaza ajutorarii altora.
2. Atitudinea manifestata nu mi se pare gresita, nici macar privind lucrurile prin prisma celor ajutati, care - dupa parerea mea - nu au nici dreptul, nici justificarea pt a se simti revoltati, chiar daca resimt oarecare dezamagire. Gestul manifestarii bunavointei fata de ei ramane valabil si apreciabil chiar daca nu este complet dezinteresat: in asemenea hal indatorata fiind ea insasi, Spania nu cred ca si-ar putea permite sa manifeste dezinteres la ajutorarea altora, chiar daca respectivii sunt in situatie SI MAI grea decat ei insisi.
3. Domnule Stefan A., atitudinea nu consider ca ar fi absurda (chiar daca recunosc faptul ca poate eventual sa fie considerata nedreapta - de catre cel in cauza, si poate chiar si de catre terti): atunci cand cineva solicita intrarea intr-un anumit "cerc de prieteni", singura parte in masura sa decida CE conditii trebuiesc indeplinite de catre "canditatul la cerc" pt a fi acceptat este cea al carei acord este solicitat, si nu exista argumente pt a fi solicitata justificarea, argumentarea luarii respectivei hotarari (eventual doar "candidatul" se poate retrage, dezgustat): in cercul nostru - NOI hotaram, si hotaram doar pt noi, membrii cercului, cei care - prin insasi afilierea la respectivul cerc - ne-am exprimat acordul implicit, cu anticipatie, nu si pt cei din exterior, care nu sunt de acord, aceia n-au decat - daca ne considera conditiile prea restrictive - "sa se ceara" in ALT cerc, nu intr-al nostru, si NU sa ne ceara noua sa ne schimbam criteriile de acceptare (oricat de subiective).

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus