Ce se mai aude cu impozitul forfetar şi cu reforma sistemului fiscal? - Reflecţii economice

luni, 18 ianuarie 2010

Ce se mai aude cu impozitul forfetar şi cu reforma sistemului fiscal?

Fiscalitatea în România suferă de cea mai mare impredictibilitate din întreaga Uniune Europeană. Cred că nu a existat an, cel puţin în ultimul deceniu, în care să nu se fi schimbat cel puţin un element în politica fiscală a statului român. Deşi microîntreprinderile nu au fost excluse ca noţiune din Codul fiscal, optarea pentru impozitul pe venit a dispărut, de vreme ce nu mai este prevăzută în Legea Bugetului de Stat pe anul 2010. În consecinţă, microîntreprinderile sunt obligate să se supună impozitării obişnuite, cu 16% din profit. Desigur, rămâne şi impozitul minim, care impune tranşe de plată obligatorii în funcţie de cifra de afaceri.

Din declaraţiile ministrului finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, rezultă că proiectatul impozit forfetar va fi impus de la 1 iulie 2010. "În afară de impozitul forfetar, care sper să fie funcţional la 1 iulie, în 2010 nu schimbăm nicio bucăţică din sistemul de impozitare, mergem mai departe pe structura actuală, cu venituri de 30% din PIB", a declarat Vlădescu pentru Ziarul financiar. Înseamnă că actualul impozit minim, care a ucis circa 130.000 de societăţi comerciale, va rămâne în vigoare pentru încă cel puţin un an.

Vlădescu are, însă, intenţii mari de reformare a sistemului de taxe şi impozite, pe care îl consideră retrograd în formula actuală: "Cred că structura lui, de la taxele locale până la contribuţiile sociale, împiedică modernizarea României. Intenţia mea este să regândim acest sistem, desigur cu condiţia ca şi clasa politică să se deconecteze de la abordările de campanie electorală şi să accepte soluţii adecvate în actualele condiţii economice foarte fragile."

Care va fi putinţa lui Vlădescu în această privinţă? Să ne amintim cum a ajuns în guvern: "Am insistat pentru ministrul de Finanţe. I-am propus primului-ministru, domnia sa a decis", a spus Băsescu, întrebat dacă a făcut propuneri în ceea ce priveşte nominalizările pentru Guvern. Referitor la Sebastian Vlădescu, Traian Băsescu a spus că nu-l "uită" pe acesta din perioada în care, deţinând acelaşi portofoliu în Guvernul Tăriceanu, "a fost foarte corect în CSAT" în ceea ce priveşte poziţia avută în discuţia referitoare la eventualitatea retragerii trupelor româneşti din Irak, după cum relatează Capital la 30 decembrie 2009.

Înseamnă că actuala poziţie a lui Sebastian Vlădescu este destul de fragilă, fiind rezultatul unei toane a lui Traian Băsescu. Cum Băsescu nu va mai putea candida în 2014, este de presupus că influenţa sa nu va mai putea ţine în frâu zvârcolirile aşteptate în interiorul clasei politice. Iar şansele lui Sebastian Vlădescu de a reforma sistemul fiscal din România rămân, în consecinţă, extrem de reduse.

2 comentarii:

Razvan Pascu

Mie personal taxarea cu 3% pe cifra de afaceri mi se parea o mare teapa pt Stat si o mare afacere pt administratorii de firme. Eu nu cred ca isi vor inchide microintreprinderile, ci se vor multumi cu mai putini bani castigati. Totusi nu suntem paradis fiscal...

Ion Radu Zilişteanu

Nu discut dacă această metodă de impunere, a impozitului pe venitul microîntreprinderilor, este una bună sau rea. Faptul că se practică în economii mult mai aşezate decât cea românească poate spune multe.

Eu pun în discuţie oportunitatea măsurii renunţării la acest tip de impozit în momente de intensă criză economică, după ce, în cursul anului 2009, 120.000 de societăţi comerciale au sucombat din cauza crizei şi, mai ales, a impozitului minim. Măsura mi se pare una prociclică şi procriză.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus