"Prima casă" la prima executare silită - Reflecţii economice

joi, 22 aprilie 2010

"Prima casă" la prima executare silită

Aşa cum anticipam la 11 martie 2010 în articolul În scurt timp, ar putea apare primele incapacităţi de plată în programul "Prima casă", nu mai era mult timp până la apariţia primelor credite neperformante garantate de stat în programul respectiv. Iată că autorităţile fiscale au procedat la prima executare silită din acest program, după cum anunţă Realitatea TV. Pe scurt, proprietarul nu a mai plătit ratele, iar banca creditoare a solicitat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM plata unei părţi a garanţiei, adică partea din credit rămasă neachitată de către beneficiarul creditului. Cum comisionul de rambursare este zero în programul "Prima casă", partea solicitată este netă şi reprezintă partea din principal neachitată, nicidecum dobânzi.

Fiscul a rămas pe cap cu casa şi trebuie s-o execute silit. De altminteri, pe lângă mirarea că primul credit neperformant apare la 10 luni după lansarea programului, trebuie spus că pentru Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este de-abia începutul. După aprecierile preşedintelui FNGCIMM, Aurel Şaramet, rata creditelor neperformante garantate prin programul "Prima casă" va fi de numai 2-3%. Opinia mea este că va fi cu mult mai mare, din cauza hazardului moral pe care îl implică aceste credite, favorizat de avans foarte mic (5%) şi garantarea creditului de către stat.

Nu este cazul să explic mai mult, întrucât am făcut-o în cele 71 de articole anterioare dedicate subiectului "Prima casă".

1 comentarii:

Andrei

Era de asteptat, foarte multi s-au aruncat sa ia creditul fara a se gandi la consecintele pe termen mediu/lung.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus