În scurt timp, ar putea apare primele incapacităţi de plată în programul "Prima casă" - Reflecţii economice

joi, 11 martie 2010

În scurt timp, ar putea apare primele incapacităţi de plată în programul "Prima casă"

"Avem informaţii neoficiale că ar putea apărea unul sau două cazuri în următoarele săptămâni", a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), pentru Ziarul financiar. El se referă la cazurile de dafault, respectiv imposibilitatea celor creditaţi prin programul "Prima casă" de a mai rambursa creditul. În consecinţă, statul român va fi executat cu valoarea restantă a creditului.

Am evocat de multe ori această realitate în aceste pagini sau în intervenţiile mele în presă. Să nu uităm că perioada de derulare a creditelor prin acest program se întind pe 25-30 de ani. Să ne amintim că primul contract prin acest program a fost semnat pe data de 8 iulie 2009. Iată că au trecut numai 8 luni de la primul contract şi încep să apară problemele. Statul român, prin premierul Emil Boc, a apreciat că rata de deafult va fi sub 10% şi şi-a bugetat sumele în consecinţă. Dar dacă va fi mai mare? Dacă programul "Prima casă" se va dovedi un subprime românesc, desigur, la alte dimensiuni decât în SUA?

Am semnalat în nenumărate rânduri hibele programului şi faptul că a fost lansat pe picior, fără un studiu prealabil al realităţii economice şi un studiu de impact. Totodată, am arătat lipsa de fundament economic şi faptul că un avans de numai 5% deresponsabilizează beneficiarii de credit ipotecar prin acest program. Acum încep să se vadă rezultatele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus