Va declanşa slăbiciunea Greciei un atac speculativ asupra monedei euro? - Reflecţii economice

marți, 2 martie 2010

Va declanşa slăbiciunea Greciei un atac speculativ asupra monedei euro?

Cele mai mari bănci americane şi fonduri speculative par să declanşeze un atac speculativ concertat împotriva monedei euro, scrie ziarul italian Corriere della serra. În decembrie 2009, moneda unică europeană ajunsese la 1,51 $ şi ar putea ajunge la paritate faţă de dolarul american, din cauza datoriilor imense ale Greciei, Portugaliei, Irlandei şi Spaniei, denumite în mod peiorativ cu acronimul PIGS.

Aceste instituţii financiare acumulează aşa-numitele CDS (Credit Default Swap), instrumente financiare derivate, certificate de asigurare împotriva falimentului Greciei. Valoarea acestor CDS a crescut într-un an de la 40 mld.$ la 85 mld.$.

Un eventual eşec al Greciei de a stabiliza situaţia financiară a ţării va conduce la scăderea monedei euro şi la profituri uriaşe de pe urma speculării CDS. Ultimul mare atac speculativ a avut loc în 1992 împotriva lirei sterline, fondurile implicate fiind conduse de George Soros. Numele omului de afaceri este vehiculat şi în legătură cu viitorul atac asupra monedei unice europene, susţine Wall Street Journal.

În cazul de faţă, preşedintele FED, Ben Bernanke, a anunţat că a deschis o anchetă împotriva băncilor şi fondurilor speculative de pe Wall Street. El a invocat două motive. Primul este legat de suspiciunea că aceste instituţii financiare au contribuit la ascunderea datoriei publice uriaşe a Greciei. Al doilea motiv este legat de jocul de noroc pe soarta unei ţări, ceea ce ar avea consecinţe uriaşe pentru sistemul financiar mondial.

Investigaţia va fi făcută de autoritatea de reglementare şi supraveghere a pieţelor de capital din SUA, Securities and Exchange Commission.

1 comentarii:

Anonim

mai degraba e o perdea de fum,lira pare haituita acum. cand toata lumea stie marele plan secret masonic de a prabusi euro e clar ca nu acolo o sa crape. ce naiba si frizerul a auzit la esca ce slab e euroiul

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus