Impozit anual de 1,5% din valoarea de piaţă a imobilelor noi nevândute - Reflecţii economice

luni, 22 martie 2010

Impozit anual de 1,5% din valoarea de piaţă a imobilelor noi nevândute

Se vehiculează un nou impozit: 1,5% din valoarea de piaţă a imobilelor noi nevalorificate. Astfel, autorităţile locale vor să-şi rotunjească veniturile, cu riscul de a împinge în dificultate dezvoltatorii imobiliari, care şi aşa au fost loviţi de criză. "În perioada următoare, veţi vedea că autorităţile locale vor cere falimentul unor dezvoltatori pentru că aceştia nu vor putea plăti impozitul pus pe clădire, de 1,5% din valoarea acesteia, şi nu vor putea obţine credite pentru a-l achita", a declarat avocatul Gabriel Biriş de la casa de avocatură Biriş-Goran pentru Mediafax.

Este un exemplu tipic de impozit pro-ciclic. După ce timp de ani de zile valorile de impunere avute în vedere de direcţiile de impozite şi taxe ale autorităţilor locale au fost extrem de departe de realitatea de pe piaţa imobiliară, iată că acum acestea vor să se ancoreze în piaţă şi să impună un impozit aberant. Spre exemplu, în Bucureşti, sunt nevândute circa 10.000 de unităţi locative în imobile noi. Dacă am considera un preţ mediu de 70.000 €, ar însemna ca autorităţile locale să încaseze în acest an circa 10,5 mil.€. Contra acestei sume, ar posibilă declanşarea unor falimente în rândul dezvoltatorilor imobiliari.

Dacă luăm în considerare un termen de revenire de 10 ani, adică recuperarea investiţiei într-o unitate locativă nouă prin închiriere, ar însemna că un dezvoltator ar avea un randament anual de 10% sau unul lunar de 0,83%. Două luni din chiria pe un an s-ar duce pe valoarea impozitului anual datorat autorităţilor locale.

Măsura este aberantă şi cred că ne putem aştepta la proteste viguroase în perioada următoare. Cât despre impredictibilitatea sistemului fiscal din România, despre acest subiect am scris şi vorbit de multe ori.

2 comentarii:

avocat.ro

Gabriel Biriş este un profesionist in avocatura, tind sa cred ca este printre putinii in masura sa dea un prognostic pentru piata dezvoltatorilor din Romania. Aberanta sau nu, masura este evident un gest disperat al autoritatilor.

avocati bucuresti

Dupa ce ca ne afecteaza criza asta care pare ca nu se mai termina, mai avem parte si de taxe si impozite "bonus". Unde va ajunge tara asta?

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus