Olli Rehn vizitează astăzi Atena pentru a analiza măsurile de austeritate ale guvernului grec - Reflecţii economice

luni, 1 martie 2010

Olli Rehn vizitează astăzi Atena pentru a analiza măsurile de austeritate ale guvernului grec

Un comunicat de sâmbătă al Comisiei Europene anunţă că "Olli Rehn va vizita luni Atena pentru a discuta despre starea actuală a economiei şi a finanţelor publice în Grecia". Însuşi comisarul pentru economie anunţa joi: "Voi merge în Grecia, săptămâna viitoare, pentru a discuta situaţia economică şi bugetară din Grecia şi stabilitatea financiară viitoare a zonei euro cu guvernul şi autorităţile elene."

Grecia este considerată ca fiind veriga cea mai slabă din zona euro începând cu sfârşitul anului 2009, când a dezvălui amploarea deficitului bugetar şi a datoriei publice, până atunci subestimate. Având în vedere riscurile de contagiune în zona euro, UE a decis să plaseze Grecia sub supraveghere fiscală pentru a se asigura că va pune finanţele sale în ordine.

Comisia Europeană a trimis săptămâna trecută o misiune de experţi în Grecia, din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional, pentru a discuta planul de implementare a economiilor bugetare.

Olli Rehn, comisarul european pentru economie, va călători la Atena înarmat cu raportul experţilor, pentru a analiza cu autorităţile greceşti dacă măsurile convenite sunt suficiente pentru a atinge scopul său în acest an de a aduce deficitul public la 8,7% din PIB. În cazul în care planul de reorganizare va fi considerat insuficient, UE ar putea solicita măsuri de austeritate suplimentare.

Mai mult decât atât, Rehn va discuta şi cu oficialii greci şi situaţia contractelor de achiziţii pentru datoria greacă, care incrimează banca americană Goldman Sachs. Aceste contracte se referă la schimburi valutare şi securitizări ale creanţelor la care autorităţile elene au apelat pentru a obţine lichiditate în 2001, fără adâncirea deficitului bugetar, rostogolind datoriile vreme de mai mulţi ani, tranzacţie din care Goldman Sachs s-a ales cu comisioane consistente, apreciate la 300 mil.$.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus