S-a spulberat un tabu: UE va sprijini Grecia pentru a nu periclita viabilitatea monedei unice - Reflecţii economice

marți, 16 martie 2010

S-a spulberat un tabu: UE va sprijini Grecia pentru a nu periclita viabilitatea monedei unice

Miniştrii de finanţe din zona euro au pus bazele pentru o linie de finanţare la dispoziţia Greciei, ceea ce conduce la spulberarea unui tabu, conform căruia nu se acordă ajutoare financiare guvernelor în dificultate, iar acest lucru a fost decis în scopul de a preveni o criză pentru euro.

Astfel, cele 16 ţări din zona euro au elaborat o strategie pentru împrumuturi de urgenţă în cazul în care planul Greciei de reducere a deficitului bugetar prin creşteri de taxe si reduceri salariale nu va reuşi să oprească dezastrul fiscal. Până acum, s-a convenit asupra unei linii de finanţare de 4,8 mld.€.

"Am clarificat aranjamentele tehnice care ne-ar permite să declanşăm o acţiune coordonată, care ar putea fi rapid pusă în aplicare în cazul în care va fi necesar", a declarat prim-ministrul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, după şedinţa miniştrilor de finanţe din zona euro la Bruxelles.

Moneda euro traversează cea mai dură încercare în cei 11 de ani de istorie, angajamentul fără precedent luat reflectând îngrijorare că problemele financiare ale Greciei ar putea fi contagioase şi ar putea submina încrederea investitorilor. De la sfârşitul anului trecut, euro s-a depreciat cu 10% faţă de dolarul american.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus