General Electric intenţionează să se retragă din acţionariatul grupului turc Garanti, însă Garanti Bank România fuzionează cu GE Money
Surse din interiorul General Electric au anunţat în urmă cu două săptămâni intenţia GE de a se retrage din acţionariatul grupului turc Garanti. GE are o participaţie de 20,85% la Garanti, cea mai tranzacţionată acţiune la bursa de la Istanbul şi cel mai mare jucător de pe piaţa creditelor bancare în ceea ce priveşte cota de piaţă. GE speră să obţină din această tranzacţie circa 3,3 mld.€, după cum anunţă Reuters.
Investitorii străini preferă această bancă întrucât este în proporţie de circa 50% deţinută de investitori privaţi, pe când alte grupuri bancare din Turcia sunt fie afaceri de familie, fie deţinute de stat. Având în vedere free-float-ul1 ridicat al Garanti Bank, lichiditatea pe această acţiune este considerabilă.
GE participă la acţionariatul Garanti prin divizia sa GE Money, cunsocută şi drept GE Consumer Finance, este divizia de servicii financiare a companiei General Electric, prezentă şi în România, prin GE Money România, care oferă credite de nevoi personale, credite ipotecare, credite de consum, carduri de credite, leasing auto.
Cu toată mutarea preconizată la nivel global, "În România nu se schimba nimic, vom merge în continuare mână în mână cu GE Money. Planurile de viitor pentru România rămân neschimbate", a declarat pentru Ziarul financiar directorul general al Garanti Bank România, Murat Atay.
În prezent, Garanti Bank România este sucursala GarantiBank International N.V., cu sediul la Amsterdam, deţinută, la rândul său, integral de grupul turc. Banca este în proces de autorizare la BNR, pentru a obtine o licenţă bancară locală, acum funcţionând în regim de sucursală. Noua instituţie bancară se va numi GE Garanti Bank şi ar trebui să reunească operaţiunile sucursalei locale a Garanti cu cele ale celor trei instituţii financiare nebancare deţinute de GE Money. Procesul de autorizare a început în urmă cu circa un an, finalizarea fiind aşteptată în perioada care urmează.
______________________
1 Free-float desemnează proporţia din capitalul social al unei societăţi comerciale disponibilă pentru a fi tranzacţionată în mod public în cadrul unei burse de valori. În cazul unui free-float ridicat, lichiditatea potenţială a acţiunii este foarte ridicată.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu