Am aflat de la economistul Traian Băsescu că sediul crizei nu e în România - Reflecţii economice

duminică, 25 octombrie 2009

Am aflat de la economistul Traian Băsescu că sediul crizei nu e în România



Aflat astăzi la Satu Mare, preşedintele Traian Băsescu s-a adresat unei adunări de circa 700 persoane adunate în casa de Cultură a Sindicatelor, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai instituţiilor descentralizate, cadre didactice, angajaţi din sănătate şi agricultură şi simpatizanţi ai preşedintelui, după cum informează Mediafax.

Reluându-şi hobby-ul de economist amator, Traian Băsescu a spus:
"Aş vrea să şi spulber nişte iluzii construite uneori în mass-media - şi n-aş vrea să fie considerat un atac la presă, Doamne fereşte, eu nu atac niciodată presă, doar ea pe mine - însă trebuie clarificat pentru orice român ce se întâmplă cu noi din punct de vedere economic. Aţi auzit foarte frecvent spunându-se «guvernul ce măsuri ia să scoată ţara din criză», iar obligaţia mea este să fiu corect cu românii. Guvernul nu poate scoate ţara din criză economică, pentru că este o criză care nu are sediul în România. România a fost afectată de criză prin efectul crizei globale. A început cu o criză financiară şi s-a materializat în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor din toată Uniunea Europeană printr-o criză economică."

Aşa am aflat că prezenta criză nu are sediul în România. Ceea ce omite preşedintele să spună este faptul că guvernul Boc, cel care l-a făcut să doarmă liniştit, împlinindu-i visul de guvern cu majoritate de 76% în parlament, a acţionat haotic şi neprofesionist în luarea măsurilor anti-criză. Execuţia bugetului general consolidat al statului român la 31 august 2009, ultima pe care o avem la îndemână, arată că veniturile au fost cu 6,6% mai mici faţă de perioada similară din 2008, iar cheltuielile cu 8,3% mai mari. O pondere importantă o reprezintă cheltuielile de personal pe primele opt luni ale anului în curs, care înregistrează o creştere de 10,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, observându-se, totuşi, o diminuare a ritmului de creştere faţă de lunile precedente. Este numai unul dintre exemplele care acuză guvernul Boc de proastă gestiune a bugetului ţării pe timp de criză.

Aşa că Traian Băsescu ar trebui să despartă apele, adică să separe efectele crizei internaţionale de criza internă determinată de o conducere politică fără abilităţi economice, în care miniştrii economiei şi finanţelor publice sunt ingineri, unul de transporturi şi celălalt metalurg, care aveau drept experienţă economică activitatea în economia privată, fără cunoştinţe solide de gestiunea economiei publice. Aşa că unul dintre sediile actualei crize se află în România, nu cum afirmă preşedintele aflat în campanie electorală.

Traian Băsescu a încercat niţel să facă şi pe guvernatorul BNR, dându-şi cu presupusul despre cursul de schimb. Detalii puteţi citi pe site-ul Realitatea TV, în articolul "Guvernatorul" Băsescu: Dacă am da drumul la curs undeva aproape de 5 lei la un euro, am lovi crunt populaţia, de unde am luat şi imaginile de mai sus.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus