Incompetenţă jurnalistică la Evenimentul zilei: Teodora Vasâlca - Reflecţii economice

vineri, 30 octombrie 2009

Incompetenţă jurnalistică la Evenimentul zilei: Teodora Vasâlca

În ediţia online de astăzi, Evenimentul zilei publică un articol semnat de Teodora Vasâlca: Suntem jupuiţi de notari şi de agenţii imobiliari. Desigur, este uşor să nu-ţi pese despre ceea ce scrii şi să dai titluri care să atragă cititorul. Numai că semnatara articolului face o eroare gravă, băgând în aceeaşi oală notarii publici şi agenţii imobiliari.

Plecând de la un studiu făcut de Consiliul Concurenţei, conform căruia costul real al serviciilor notariale în România este mult mai mare decât în alte ţări ale Uniunii Europene, zice Teodora Vasâlca: "În România, costurile aferente unei tranzacţii imobiliare în valoare de 100.000 de euro fără ipotecă ajung la aproape 9.000 de euro, din care cea mai mare parte, respectiv 61%, reprezintă comisionul pentru agenţia imobiliară. Celelalte cheltuieli sunt: impozitul (18%), notarul (16%), cadastrul (2%), intabularea (2%) şi evaluatorul (1%)."

Ceea ce nu ştie sau nu vrea să ştie jurnalista este faptul că a apela la serviciile unui agent imobiliar sau ale unui evaluator (când nu se solicită credit bancar) nu este obligatoriu. Celelalte obligaţii sunt reglementate legal. În ceea ce priveşte activitatea notarilor publici, ei sunt investiţi cu autoritate publică de către statul român şi nu se poate evita autentificarea actului de vânzare-cumpărare la notar. Nimeni nu este obligat să fie jupuit de către agenţii imobiliari. Cine doreşte să apeleze la valoarea adăugată de către activitatea unui consultant imobiliar îşi asumă să plătească onorariul cuvenit.

Intenţia articolului este bună, întrucât vrea să sublinieze faptul că Consiliul Concurenţei va propune guvernului şi parlamentului modificarea legislaţiei pentru serviciile notariale, prin eliminarea restricţiilor privind numărul de notari, tarifele şi publicitatea.

O astfel de măsură ar fi de bun augur, întrucât notarii constituie o castă cvasi-închisă, care are practici vădit anti-concurenţiale, în sensul că au stabilite tarife minime pe categorii de prestaţii.

Însă de aici şi până la titlul dat este cale lungă.

PS: Am postat adresa acestui articol la rubrica de comentarii a articolului din Evenimentul zilei şi sunt curios dacă nota respectivă va fi publicată. Asta ca să testez toleranţa la critică a cotidianului respectiv.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus