Lucian Croitoru, misiune imposibilă
Am scris câteva articole în care este pomenit Lucian Croitoru. Pagina de pe Wikipedia este scrisă în grabă, are doar câteva cuvinte şi există de-abia de ieri, de la ora 17.45. Fotografia alăturată este luată de la o dezbatere a revistei Banii Noştri în data de 15 iulie 2009, cu titlul Alfabetul crizei. eveniment la care am participat.
L-am întâlnit de mai multe ori pe Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR şi prim-ministru desemnat al României, prin declaraţia de ieri a preşedintelui Traian Băsescu. Mărturisesc că mi-a făcut impresia unui economist educat, cu cunoştinţe solide de macroeconomie, uşor infatuat, însă cu care îţi face plăcere să vorbeşti despre economie, întrucât alte subiecte nu au fost abordate. Are şi avantajul de a fi lucrat pentru Fondul Monetar Internaţional vreme de patru ani. Se vorbeşte în ultimii ani pe culoarele BNR că va fi urmaşul lui Mugur Isărescu în funcţia de guvernator al băncii centrale.
Numirea sa de ieri ca prim-ministru desemnat nu a fost tocmai o surpriză. În mediile politice, se vorbea destul de insistent despre această posibilitate. Însă este clar faptul că Lucian Croitoru este o victimă a disputelor dintre politicieni, misiunea sa fiind imposibilă. Preşedintele Traian Băsescu îl sacrifică şi ar fi interesant de ştiut care au fost resorturile interne ale lui Croitoru de a accepta o astfel de numire. Din câte îl cunosc şi ştiu despre el din alte surse, cred că scopul său a fost să-şi mai adauge o poziţie la CV (sursa: site-ul lui Bogdan Glăvan), în vederea urcării în ierarhia BNR. Reamintesc că Lucian Croitoru a pierdut un post de viceguvernator BNR, fiind susţinut de PD-L, în faţa lui Bogdan Olteanu, candidatul PNL, în conjunctura pe care am descris-o în articolul Propunere bombă a PNL: Bogdan Olteanu pentru viceguvernator BNR.
Odată acceptând o astfel de poziţie perdantă, nu cred că viitorul lui Lucian Croitoru mai poate fi în politică. Şi cred că nici nu-l interesează.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu