Mioriticul Băsescu: "Nu ne-am propus să scoatem ţara din criză" - Reflecţii economice

duminică, 4 octombrie 2009

Mioriticul Băsescu: "Nu ne-am propus să scoatem ţara din criză"

Prezent la Luduş, în timpul uneia dintre nenumăratele vizite electorale din ultimele luni, Traian Băsescu a declarat: "Nici eu, nici Guvernul, nici Banca Naţională nu ne-am propus să scoatem ţara din criză. Actuala criză este o criză globală şi România este dependentă de ce se întâmplă la nivel global. Ţările ori ies toate din criză, ori rămân toate în criză. Chiar şi ţările care au o mai mică eroziune a PIB generată de criză au scădere, nimeni nu creşte."

Toată lumea s-a mirat de nu a luat guvernul măsuri riguroase anti-criză. Iată de ce: preşedintele tuturor românilor se lamentează mioritic că depindem de alţii. Domnia sa a făcut în nenumărate rânduri afirmaţii de natură economică cel puţin discutabile. Însă această afirmaţie pune capac la toate.

Dacă aşa înţelege preşedintele că trebuie acţionat în momente de criză, atunci nu trebuie ă ne maimirăm de atitudinea actualului guvern, care nu face altceva decât să asculte indicaţiile de la Cotroceni. Desigur, trebuie să admitem că este o criză globală, din cauze care nu ţin de noi, însă de aici până la a spune că nu ne-am propus să ieşim din criză este cale lungă.

Să ne amintim faptul că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din toamna trecută, politicienii ţipau sus şi tare că nu există criză. Redau mai jos câteva dintre declaraţiile preşedintelui Băsescu cu privire la criză:

- "România nu va fi afectată de criza financiară din SUA", 25 septembrie 2008, Cotidianul
- "Nu spun că România nu este afectată de criza financiară, însă ţara poate trece cu bine de criză, dacă are voinţă şi cap", 30 octombrie 2008, Adevărul
- "Criza se resimte încă din acest trimestru în scăderea producţiei. Avem mijloace ca să nu ne afecteze consistent. Ne vom menţine pe un trend de creştere economică şi în 2009", 7 noiembrie 2008, Realitatea.net
- "Ultimul lucru pe care îl va face România va fi să se împrumute la Fondul Monetar Internaţional", 16 ianuarie 2009, ŞtirileProTV.ro
- "În ciuda deprecierii masive a creşterii economice în România, continui să rămân optimist că România va avea o creştere economică de 1,5-2%, împotriva multor estimări de creştere economică negativă", 5 martie 2009, BankingNews.ro

Aceste mostre din gândirea economică a preşedintelui Băsescu sunt elocvente. Ne este mai lesne de înţeles de ce, cu asemenea politicieni, vom ieşi mai greu din criză.

3 comentarii:

Bogdan Glavan

Bine, intrebarea e urmatoare: daca politicienii (romani) nu pot face nimic ca sa rezolve criza, atunci de ce mai avem nevoie de politicieni (romani)?!

Anonim

@ pentru Bogdan Glavan
pentru ca, din pacate, traim in romania. inca...

Anonim

"Democratia este acel sistem social in care toata lumea are parte de ceea ce merita majoritatea."

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus