Aurul la 1.048,73 $/uncie, record istoric - Reflecţii economice

miercuri, 7 octombrie 2009

Aurul la 1.048,73 $/uncie, record istoric

Preţul aurului a atins azi un record istoric: 1.048,73 $/uncie. Slăbirea dolarului faţă de alte valute a declanşat o grabă a investitorilor de a cumpăra metale preţioase.

Pe piaţa metalelor preţioase de la Londra, London Bullion Market, preţurile au învins toate recordurile anterioare, stabilind un nou vârf istoric. Această evoluţie a avut loc ca urmare a devalorizării dolarului americani, în urma creşterii dobânzilor din Australia şi a zvonurilor răspândite de ziarul britanic Independent, despre care scriam ieri, conform cărora mai mult ţări din zona Golfului şi puteri economice importante ar intenţiona să abandoneze dolarul ca monedă de referinţă în comerţul cu petrol.

Pe de altă parte, există temeri serioase că va urma o altă criză, caracterizată de inflaţie ridicată, ca urmare a planurilor de ajutorare a sistemului financiar de către guvernele principalelor economii, care au atras tipărirea de monedă în valoare de mii de miliarde de euro.

Actualizare: Un articol foarte interesant pe această temă în DailyBusiness.ro: Aurul, inflaţia şi dolarii: De ce a ajuns aurul cea mai spectaculoasă investiţie.

2 comentarii:

Anonim

Ciudata-i si economia asta! (Cel putin pentru un inginer ca mine). Se modifica raportul valoric intre o anumita entitate si alta, iar efectul este modificarea valorii unei a treia entitati! (NU este ilogic, ci doar ciudat ca principiu). N-ar fi fost mai normal ca slabirea dolarului fata de alte valute sa rezulte in graba de a schimba rezervele investitorilor din dolari in acele alte valute?

Ion Radu Zilişteanu

Metalele preţioase sunt active de refugiu în momente de incertitudine pe pieţele valutare. Investitorii cu apetit mai redus pentru risc preferă aurul unor valute care se întăresc. Să nu uităm că traversăm o criză economică şi, printre ale consecinţe, există o neîncredere de a investi în valute, chiar dacă acestea au tendinţa de întărire. Investitorii care preferă investiţii mai riscante se îndreaptă către piaţa Forex, piaţa valutară globală, care presupune şi posibile câştiguri mai mari, în condiţiile în care profiturile remunerează riscurile.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus