Secretarul Trezoreriei SUA solicită urgentarea reformării Fondului Monetar Internaţional - Reflecţii economice

duminică, 4 octombrie 2009

Secretarul Trezoreriei SUA solicită urgentarea reformării Fondului Monetar Internaţional

Fiind prezent la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional, ţinută la Istanbul, secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a cerut azi urgentarea reformării Fondului Monetar Internaţional, astfel încât ţările emergente şi cele în curs de dezvoltare să aibă un cuvânt mai important de spus în cadrul instituţiei financiare internaţionale. "O structură de conducere mai reprezentativă este esenţială pentru întărirea legitimităţii FMI", a spus Geithner. El a menţionat că, la ultima reuniune G20 de la Pittsburgh, s-a decis transferarea a 5% din voturi de la ţările dezvoltate către ţările cu economii emergente, cum ar fi China, India sau Brazilia. El a cerut accelerarea stabilirii procedurilor de transfer.

În prezent, FMI are 186 ţări membre. SUA recomandă reducerea numărului de membri ai board-ului FMI, cu menţinerea locurilor numai pentru ţările cu economii emergente şi în curs de dezvoltare. În mod tradiţional, FMI est condus de un european, în timp ce la conducerea Băncii Mondiale se află un american. S-au înregistrat mai multe plângeri în ultima vreme în sensul unui ajutor mai susţinut al economiilor sărace pentru a putea traversa mai uşor criza economică şi un număr mai mare de ţări vor să aibă acces la deciziile privind gestionarea banilor instituţiilor financiare internaţionale.

În prezent, SUA au 17% din voturi, ceea ce le conferă drept de veto, ştiut fiind că deciziile importante au nevoie de o majoritate de 85% pentru a putea fi adoptate. În trecut, FMI a fost criticat pentru impunerea unor măsuri de austeritate în schimbul acordării de finanţare, neţinând cont de efectele adverse asupra persoanelor sărace.

Oficialii FMI au declarat că Fondul a arătat o mai mare flexibilitate în ultimii ani. John Lipsky, nr.2 în ierarhia FMI, a declarat că instituţi face eforturi substanţiale pentru reforma internă. De altfel, un semn al schimbării politicii FMI a fost şi decizia acestuia de a permite ca jumătate din tranşa a doua a acordului stand-by cu România să fie direcţionat spre acoperirea deficitului bugetar şi nu către BNR.

În cadrul reuniunii de la Istanbul, un grup format de 35 de ţări dintre cele mai îndatorate a salutat decizia ca G20 să devină lider în luarea deciziilor economice globale, dar au menţionat că naţiunile sărace au nevoie de reprezentare pentru a îşi exprima nevoile financiare. "Avem nevoie de cel puţin un loc în board pentru a face cunoscută vocea a aproape 1 miliard de africani", a spus Lazare Essimi Menye, ministrul finanţelor din Camerun.

2 comentarii:

Anonim

USA , fara cumparatorii externi ai titlurilor de stat este in faliment ! Deci , asistam la o "lupta" pasnica in care USA este sub atac international din partea tarilor care au mari rezerve valutare in dolari si nu sint prea sigure de cit vor valora aceste rezerve peste 5 ani ! Implicit USA incearca sa salveze puterea monedei nationale prin tot felul de propuneri care nu prea gasesc sustinatori !
Vedeti ca tarile BRIC au ajuns sa ceara mai multa greutate in cadrul FMI, o noua moneda internationala de referinta si asta doar in ultimele 12 luni , fapt fara egal in istoria mondiala !

Anonim

1.Presupun ca "sa aiba un cuvant mai important de spus" s-ar traduce ca "sa aiba un mai mare aport la constituirea fondului comun".
2.Pana la urma urmei, doleanta africanilor de a avea UN loc in board (deci fara nici o putere de a influenta deciziile, ci doar ca "purtator de cuvant") nici macar nu este absurda, odata ce este vorba despre o sesime din populatia lumii, chiar daca aportul lor la constituirea fondului este neglijabil (sau poate chiar nul).

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus