Lucian Croitoru dezamăgeşte, încercând să joace alt Monopoly - Reflecţii economice

sâmbătă, 17 octombrie 2009

Lucian Croitoru dezamăgeşte, încercând să joace alt Monopoly

Într-un interviu acordat acum câteva ore de Lucian Croitoru lui Radu Soviani la The Money Channel, relatat pe larg de Hotnews.ro, el explică poziţia sa faţă de noua situaţie în care se găseşte. Emisiunea o puteţi urmări aici. Premierul desemnat şi-a construit o imagine de om stăpân pe sine, dar care poartă o pălărie mult prea mare, din punct de vedere politic. Deşi a încercat să se încalţe cu pantofi de politician, el nu a reuşit decât să-i ridice osanale celui care l-a numit, Traian Băsescu. O asemenea atiudine slugarnică îl descalifică pentru funcţia de şef al guvernului. Mai mult decât atât, această atitudine îl face vulnerabil în faţa politicienilor versaţi. Iată că Lucian Croitoru a dat ascultare celebrului principiu al lui Peter. A ascultat de chemarea incompetenţei. Poate nu mai încăpea în propriul lui univers şi şi-a dorit mai mult. Consecinţa: a fost păcălit de Traian Băsescu pentru o funcţie iluzorie, guvernul lui Croitoru neavând nicio şansă să treacă de votul parlamentului.

Întrebat dacă ar mai fi acceptat funcţia de prim-ministru în condiţiile în care ar fi fost ales viceguvernator, poziţie pierdută în favoarea lui Bogdan Olteanu, Croitoru a negat, ceea ce a dat o tentă de arivism demersului lui.

Se ştie că apanajul băncii centrale este politica monetară şi valutară, pe când apanajul guvernului este politica fiscală şi salarială. A pune un specialist în politică monetară în funcţia de prim-ministru înseamnă să-ţi asumi riscul de a face politica fiscală şi salarială la cheremul unui critic al politicii guvernului, ca bancher central, care va lua măsuri dezirabile de către banca centrală, dar care pot da peste cap politicile sociale spre exemplu. Regulile jocului de Monopoly al băncii centrale diferă de regulile jocului guvernului. Iar Lucian Croitoru a fost numit prim-ministru desemnat de un jucător de poker, Traian Băsescu.

3 comentarii:

Mihai

apreciez sinceritatea lui Croitoru si probabil nu e un bun orator sau avea emotii la emisiune, totusi prefer sa fiu condus de un om sincer [se vede pe fata lui] decat de un actor. Ne-am cam saturat de actori.

Corect, nu accepta postul de premier daca era ales viceguvernator. Mi se par palpabile argumentele dumnealui.

Ion Radu Zilişteanu

Jocul politic este altceva decât jocul monetar. Are alte reguli şi cere alte abilităţi, pe care se pare că Lucian Croitoru nu le are. Nu aş miza nici pe sinceritatea lui în poziţia de prim-ministru desemnat. Ar fi fost sincer dacă spunea că îşi dă seama că este de sacrificiu :)

Anonim

Nu am nici timp, nici dispozitie de video acum, dar bazat doar pe logica eu consider ca ESTE posibil sa fie vorba de arivism, dar ar mai putea fi interpretata atitudinea sa si drept raspuns la frustrarea de a se vedea deodata fara insarcinari la nivelul capacitatilor lui, astfel incat sa simta ca are suficienta "incarcare".

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus