Sabotaj la dolar - Reflecţii economice

marți, 6 octombrie 2009

Sabotaj la dolar

După cum scrie ziarul Independent de astăzi, ţări din zona Golfului, Arabia Saudită, Abu Dhabi, Kuweit şi Qatar, împreună cu China, Rusia, Japonia şi Franţa, plănuiesc să înlocuiască dolarul american ca monedă de decontare a tranzacţiilor cu petrol cu un coş de valute, format din yenul japonez, yuanul chinezesc, euro, cărora li se alătură aurul şi o nouă monedă, planificată să apară în ţările din Golf. Această decizie ar pune capăt supremaţiei dolarului în tranzacţiile cu petrol.

Se pare că au avut loc convorbiri secrete între miniştrii de finanţe şi guvernatorii ţărilor citate, în vederea punerii la punct a viitoarei scheme financiare. Surse bancare din zona Golfului şi din Hong Kong au sugerat că recenta mărire bruscă a preţului aurului ar putea fi explicată prin acest plan.

Americanii, care sunt conştienţi că aceste întâlniri au avut loc, deşi nu cunosc detalii, sunt hotărâţi de a lupta cu această cabală internaţională, care include aliaţi loiali până acum, ca Japonia şi ţările arabe din Golf.

Se prefigurează un război economic între SUA şi China pentru petrolul din Orientul Mijlociu, care poate fi inclus în lupta pentru supremaţie între două super-puteri. China foloseşte mult petrol pentru creşterea sa economică, mai ales din cauza utilizării lui ineficiente. China importă 60% din necesarul său de petrol, mai ales din Orientul Mijlociu şi Rusia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus