Cum îşi respectă BRD acţionarii? - Reflecţii economice

luni, 5 octombrie 2009

Cum îşi respectă BRD acţionarii?

În portofoliul meu de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti, am un număr de acţiuni BRD rămase moştenire de pe vremea când tranzacţionam frecvent acest titlu. Adică sunt acţionar BRD. Client BRD nu mai sunt din motive despre care voi scrie altădată. Pe vremea când încă eram client al băncii, dividendele îmi erau virate în acel cont. Aşa că am primit o scrisorică acum câteva luni prin care eram înştiinţat că mă pot prezenta la orice unitate BRD pentru a-mi încasa dividendele. Astăzi, având în drum o astfel de unitate BRD, am intrat să fac operaţiunea respectivă.

Doar două ghişee populate de funcţionari, coadă de vreo 7-8 persoane, în rest nişte pipiţe funcţionare, îmbrăcate (credeau ele) corporate, cu rochii destul de scurte şi pantofi cu tocuri mult mai înalte decât le-ar fi permis un mers lejer, care se plimbau de colo-colo, fără să facă în mod vădit ceva anume. Scena era supravegheată de un agent al unei firme de pază, deja la vârsta a treia şi care era consilierul-şef pentru clientelă. Adică explica doct cum se plătesc facturile de utilităţi printr-un automat în formă de robot, cu ochi clipitori.

Îmi permit să întreb unul dintre cei doi funcţionari de la ghişeu dacă acolo pot încasa dividendele de la BRD.
- De unde aţi cumpărat acţiunile?
- De pe Bursa de Valori Bucureşti.
- Nu ştiu dacă se plătesc aici sau trebuie să mergeţi la firma de unde le-aţi cumpărat (sic!). Trebuie, însă, să staţi la coadă.

Mă aşez la coadă, unul dintre lucrurile pe care le detest. Aştept ceva vreme şi , deodată, trece pe lângă mine una dintre pipiţele amintite. Îi explic ce vreau, se uită relativ bănuitor la mine, îmi cere cartea de identitate şi dispare în spatele unui ghişeu. Se întoarce după câteva minute şi-mi spune că e în regulă, pot aştepta în continuare la coadă :).

Uite aşa mi-am pierdut circa 20-30 minute preţioase pentru că BRD nu este capabilă să vireze dividendele într-un cont deschis la altă bancă. De prisos să amintesc că la Depozitarul Central există toate datele mele, inclusiv contul bancar, şi dividendele de la alte firme ale căror acţiuni le-am cumpărat pe bursă le primesc în acel cont.

2 comentarii:

Anonim

Cred ca nu sunteti pedepsit sa le mai pastrati actiunile.

Ion Radu Zilişteanu

Evident că nu mă obligă nimeni să ţin acţiunile. Însă la fel de adevărat este că nu mă poate nimeni obliga să nu cumpăr un anumit titlu. Şi, dacă am făcut-o, mă aştept la un tratament civilizat :)

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus