Jones Lang LaSalle: problemele din segmentul comercial al pieţelor imobiliare sunt departe de a se fi sfârşit - Reflecţii economice

duminică, 4 octombrie 2009

Jones Lang LaSalle: problemele din segmentul comercial al pieţelor imobiliare sunt departe de a se fi sfârşit

Am intrat în posesia unui studiu al companiei Jones Lang LaSalle, publicat luna trecută pe site-ul companiei, intitulat Global Market Perspective. Studiul tratează evoluţia proprietăţilor imobiliare comerciale. Câteva dintre concluziile acestui studiu sunt:

- În timp ce unele semne că economia mondială este pe un trend de revenire au apărut încă din luna martie a acestui an, totuşi abia în ultimele luni acestea au devenit mai evidente.

- În vreme ce Germania, Franţa şi Japonia au ieşit din recesiune, SUA şi Marea Britanie rămân încă în criză, iar o creştere susţinută în China este pusă sub semnul întrebării.

- Cererea din sectorul imobiliar rămâne încă slabă, iar problemele din domeniul imobiliar comercial sunt departe de a fi luat sfârşit.

Studiul arată că există un interes în creştere pentru achiziţia unor centre comerciale la preţuri cu discount-uri importante. În Europa, nivelul tranzactiior imobiliare pe segmentul comercial a crescut în T2 2009 faţă de T1 2009, atingând 12 mld.€. Acestă situaţie arată o îmbunătăţire semnificativă a situatiei pieţei imobiliare comerciale. În ultimele şapte trimestre, volumele tranzactiilor imobiliare pe segmentul comercial au scazut în medie cu 22 %. Volumele tranzacţiilor s-au apropiat de 3 mld.€ în iulie şi august 2009, o încetinire sezonieră faţă de iunie 2009, când s-au înregistrat tranzacţii de 5 mld.€, ca urmare a perioadei de vacanţe.

În SUA, împrumuturile ipotecare acordate de bănci pentru sectorul imobiliar comercial au scăzut la un nivel de 32 mld.$, de la un vârf de 1.700 mld.$, în condiţiile în care piaţa securitizării creanţelor ipotecare este practic îngheţată. În S1 2009, volumul pieţei imobiliare americane pentru sectorul comercial a fost de 17,2 mld.$, în scădere cu 77% faţă de S1 2008.

1 comentarii:

Anonim

1. Stiu si eu daca situatia comercializarii imobilelor COMERCIALE este de foarte larg interes? Poate mai interesant pt nespecialisti ar fi fost de continuat prezentarea situatiei imobilelor REZIDENTIALE.
2. Daca tot a fost prezentata scaderea de la un varf de 1700 la un nivel de 32 (Incredibil! Scadere de peste 53 de ori!) poate ca n-ar fi fost inutil de precizat cand a fost acest varf, eventual de prezentat si un grafic care sa arate evolutia.
3. Eu, ca necunoscator, nu stiu sa fac o corelatie intre "imprumuturile ipotecare acordate de banci pentru sectorul imobiliar comercial" si "volumul pietei imobiliare", desi - odata ce sunt prezentate in acelasi paragraf - presupun ca EXISTA o relatie, un raport intre ele

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus