Instabilitatea politică aruncă cursul în aer, în ciuda intervenţiilor BNR - Reflecţii economice

vineri, 2 octombrie 2009

Instabilitatea politică aruncă cursul în aer, în ciuda intervenţiilor BNR

Pe fondul vieţii politice agitate din România, cursul a ajuns de 1 € = 4,2782 lei, în creştere cu 0,68% sau 2,87 bani faţă de cel de ieri. Este cea mai ridicată valoare a monedei unice europene din ultimele şase luni, mai precis din data de 25 martie 2009, când s-a înregistrat un curs de 4,2838 lei/€. Alăturat, reproduc graficul evoluţiei euro-leu din ultimele 100 şedinţe de tranzacţionare, obţinut prin amabilitatea site-ului financiare.ro.


Se observă cu uşurinţă devalorizarea leului în raport cu euro în ultimele câteva zile, mai precis de când a izbucnit scandalul politic. În conformitate cu informaţiile furnizate de dealerii de pe piaţa valutară, BNR a intervenit în aceste zile masiv pe piaţă, însă nici aceste intervenţii nu au putut stopa declinul leului.

Reamintesc că marţi, 29 septembrie 2009, înainte de declanşarea actualei crize politice, leul ajunsese la cotaţia de 4,1851 lei/€, cea mai mică valoare înregistrată în ultimele 5 luni. Rezultă o depreciere de 2,22% a leului în numai trei zile.

Nici piaţa monetară nu a rămas imobilă la şocurile politice. Reproduc mai jos evoluţia Robor la 3 luni, în ultimele 100 de şedinţe de tranzacţionare, oferite de aceeaşi sursă.


Se observă, de asemenea, creşterea acestei dobânzi în ultimele câteva zile, în ciuda asigurărilor BNR că există lichiditate pe piaţa monetară. Iată cum percepţia de risc conduce la mărirea dobânzilor.

Actualizare: Evoluţia indicilor bursieri de la Bursa de Valori Bucureşti a fost dezastruoasă, determinată de diminuarea încrederii investitorilor în economia românească. Astfel, BET a scăzut azi cu 4,36%, BET-C cu 4,06% şi BET-FI cu 7,01%.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus