Cine este de vină pentru greva bugetarilor de azi? - Reflecţii economice

luni, 5 octombrie 2009

Cine este de vină pentru greva bugetarilor de azi?

Astăzi, o parte a bugetarilor s-a aflat în grevă. Spun o parte pentru că anumite sectoare, cum ar fi poliţia, nu pot intra în grevă. În spitale, au funcţionat teoretic doar unităţile de primire urgenţe, în realitate multe cadre sanitare au avut program normal. În şcoli, elevilor li s-a sugerat să nu vină azi la şcoală. În ce priveşte salariaţii administraţiilor locale, ei au întrerupt o mare parte din activităţi. În ansamblu, multe sectoare de activitate au fost perturbate. Obiectul disputei a fost nemulţumirea generală a bugetarilor faţă de modul în care a fost concepută grila de salarizare din legea salarizării unitare a bugetarilor, asupra căreia guvernul şi-a asumat răspunderea.

Premierul Emil Boc a participat la discuţiile care au avut loc la Ministerul Muncii între ministrul finanţelor şi ministru interimar al muncii, Gheorghe Pogea, şi reprezentanţii sindicatelor afiliate la Alianţa Bugetarilor, organizatoare a grevei de astăzi. Emil Boc s-a arătat foarte împăciuitorist de această dată, în contrast cu fermitatea pe care o afişează în declaraţiile de la Palatul Victoria. El a spus, printre altele:

"Nu există niciun motiv, legat de drepturile salariale, care să susţină organizarea grevei generale. Veniturile salariale nu vor fi diminuate, ci dimpotrivă, pentru unele categorii, vor creşte. (...) Guvernul îşi arată disponibilitatea ca procesul de dialog social să meargă mai departe. (...) Greva nu reprezintă o soluţie pentru situaţia actuală. O grevă generală poate pune în pericol plata salariilor şi a pensiilor, chiar dacă nu avem nicio problemă cu plata acestora în acest moment, nici pentru 2009, nici pentru 2010, iar Guvernul a făcut un efort extraordinar în acest sens. (...) Continuarea grevelor poate pune, însă, în pericol stabilitatea. (...) Sectorul bugetar a fost cel mai puţin afectat de criză. Oamenii din mediul privat au fost concediaţi şi nu au mai făcut grevă. (...) Astăzi le-am făcut o ofertă sindicatelor, care sunt nemulţumite de legea salarizării: Aceştia sunt banii pe care îi avem, vă rog să întocmiţi o grilă unică de salarizare în limita acestor bani, cu care să fiţi de acord şi pe care să o semnaţi, iar eu, la rândul meu, o semnez."

Faptul că în sistemul privat nu au avut loc greve arată, aşa cum am mai arătat, faptul că menagementul privat este superior celui de stat. Faptul că avem mai puţini bani la buget ţine de incompetenţa economică a acestui guvern, care, în condiţii de criză, a crescut cheltuielile bugetare, în condiţiile unor venituri mai reduse, iar programul de investiţii, care este o măsură tipică anti-criză, nu a fost respectat.

Reprezentanţii Alianţei Bugetarilor, prezenţi la întâlnire, au anunţat că discuţiile s-au încheiat fără niciun rezultat. În consecinţă, ei nu renunţă la calendarul protestelor şi ameninţă greva generală.

3 comentarii:

Anonim

1. Pai nici judecatorii n-au voie sa faca greva, nu-i asa? Si-s tot bugetari... Da' s-au descurcat!
2. Doamne-ajuta ca in spitalele in greva cadrele medicale au prestat totusi!
3. Ce noroc pe sindicalisti sa aiba drept interlocutori trei ministri, desi doar doua persoane!
4. In ce mod (prin CE mecanism) ar putea greva generala sa pericliteze plata pensiilor? (Salariile e clar ca nu se platesc pe perioada grevei; sau s-o fi referit si pt perioada de DUPA greva?)
5. Faptul ca in mediul privat n-au loc greve arata pe de o parte ca lucratorii la privati nu sunt suficient de uniti si pe de alta ca in IMM-uri relatia muncitorilor cu conducerea este mai putin impersonala. Superioritatea managementului privat se vede din faptul ca totusi doar atatea firme au fost inchise, in ciuda conditiilor aproape tragice.

Anonim

Au reusit guvernantii nostri sa ostilizeze o parte a societatii ( cei din privat) cu cealalta (bugetari).
Vreau sa vad cate firme private de succes nu au contracte cu statul si atunci putem vorbi de management performant!
Cat despre lipsa grevelor din societatile cu capital privat, intrebati salariatii de acolo daca au voie sa adere la vreun sindicat.
Eu cred ca patronul bugetarilor , adica guvernul ar trebui sa stie sa-si aprecieze oamenii, iar pe cei care nu fac fata, sa-i recalifice, sa-i puna la dispozitia altor institutii, sa faca CEVA si pentru ei, nu doar sa pretinda...

Ion Radu Zilişteanu

Nu mă refeream neapărat la management performant, ci spuneam că este superior celui de stat. Dacă ne gândim că peste două treimi din PIB sunt create de sectorul privat, avem altă perspectivă. Se ştie că statul este cel mai prost administrator şi, din păcate, generează şi foarte multă corupţie.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus