Ce va aduce întâlnirea la vârf G20? - Reflecţii economice

miercuri, 23 septembrie 2009

Ce va aduce întâlnirea la vârf G20?

După cum se ştie, în perioada 24-25 septembrie 2009, va avea loc la Pittsburgh o reuniune a G20, a ţărilor cu cele mai puternice economii din lume. Multe voci au speculat faptul că liderii celor 20 de ţări vor discuta despre o nouă arhitectură a economiei mondiale.

Una dintre propunerile care s-ar face ar fi apelul făcut Chinei de a abandona politica de menţinere a monedei sale naţionale, reminbi-ul (yuanul), subevaluate. Foarte mulţi analişti consideră că yuanul este ţinut în mod artificial la cote scăzute, acţiune care este văzută ca o subvenţionare a comerţului de produse chinezeşti, făcându-le mai ieftine, ceea ce le conferă un avantaj comercial nemeritat.

Reuniunea G20 va lua în considerare mecanisme apte să echilibreze economia globală. Participanţii ar putea solicita ţărilor bogate cu datorii mari, cum ar fi SUA sau Marea Britanie, să facă economii mai mari.

Un alt punct pe ordinea de zi se va centra asupra mecanismelor de înlăturare treptată a ajutoarelor guvernamentale oferite pentru contracararea prezentei crize. Liderii celor 20 de ţări trebuie să găsească metode transparente şi credibile de a înlocui ajutoarele guvernamentale ce vor fi retrase. Este puţin probabil ca reuniunea să decidă că momentul retragerii acestor ajutoare să fi venit.

Axel Webber, preşedintele BundesbankBanca centrală a Germaniei consideră că retragerea prematură a ajutoarelor guvernamentale ar putea conduce la o creştere a şomajului şi o descreştere a consumului. Preşedintele Bundesbank, Axel Webber, a subliniat faptul că Germania ar porni în perioada post-recesiune de la un nivel scăzut, astfel că o eventuală retragere a ajutoarelor guvernamentale nu ar afecta-o prea mult.

În fine, un alt punct al reuniunii, despre care am scris aici, va fi limitarea bonusurilor oferite bancherilor, punct asupra căruia există o dispută între americani şi europeni. Cei din urmă vor o reglementare clară a acestor bonusuri, pe când americanii se opun.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus