S-a născut CEE Stock Exchange Group - Reflecţii economice

joi, 17 septembrie 2009

S-a născut CEE Stock Exchange Group

O agregare mult aşteptată a unora dintre bursele de valori din Europa Centrală şi de Est s-a produs prin crearea CEE Stock Exchange Group, entitate obţinută prin integrarea burselor din Viena, Budapesta, Ljubljana şi Praga. Noua structură va fi cel mai mare jucător de pe piaţa de capital a regiunii, cele 4 burse însumând o capitalizare de 128 mld.€, iar lichiditatea medie lunară este de 11 mld.€.

CEE Stock Exchange Group va publica doi indici bursieri:

1. CEETX, un indice de preţ, ponderat cu capitalizarea, care cuprinde cele mai lichide şi valoroase 25 de acţiuni alese de pe cele 4 burse; va fi calculat în timp real în euro şi în dolari americani, fiind conceput ca indice tranzacţionabil, în sensul că va constitui activ suport pentru produse structurate şi derivate, cum ar fi contractele futures şi options;

2. CEESEG, tot un indice de preţ, ponderat cu capitalizarea, va cuprinde acţiunile care intră în componenţa indicilor compoziţi ai celor patru pieţe (ATX, BUX, PX şi SBITOP); va fi, de asemenea, calculat în euro şi dolari americani, fiind un indicator global al celor 4 burse din grup.

Pe lângă derularea unor acţiuni comune de marketing, grupul de burse va accelera procesul de convergenţă a sistemelor informatice.

Cu toate că CEE Stock Exchange Group va lăsa neatinse echipele de management ale celor 4 burse de valori componente, iniţiativa este şi un răspuns la actuala criză, dar şi un efect al convergenţei pieţelor de capital regionale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus