Guvernul Ungariei plănuieşte să nu acceseze următoarea tranşă a împrumutului FMI. Un exemplu pentru România? - Reflecţii economice

joi, 3 septembrie 2009

Guvernul Ungariei plănuieşte să nu acceseze următoarea tranşă a împrumutului FMI. Un exemplu pentru România?

După cum anunţă site-ul Portfolio.hu, guvernul ungar intenţionează să nu acceseze următoarea tranşă din acordul stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi să solicite extinderea acordului până în septembrie 2010, pentru ca viitorul guvern să îl poată accesa. Această extindere este solicitată pentru a oferi viitorului guvern o zonă de siguranţă.

Într-un interviu acordat televiziunii naţionale, MTV, ministrul de finanţe, Péter Oszkó, a declarat că poartă negocieri cu FMI pentru a se stabili dacă Ungaria trebuie să tragă toate tranşele împrumutului, întrucât în momentul de faţă economia este destul de solidă fără prezenta tranşă.

Împrumutul angajat de Ungaria cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană este în valoare de 25,1 mld.$ şi a fost semnat de fostul guvern ungar, condus de Ferenc Gyurcsány, dat fiind că Ungaria a fost una dintre cele mai afectate ţări de actuala criză economică.

Ar putea recurge şi România la o asemenea atitudine? Cu siguranţă, nu. Modul în care a gestionat guvernul Boc criza a fost dezastruos, drept dovadă sumele uriaşe cu care s-a împrumutat statul român pe piaţa internă, singura la care are acces la dobânzi relativ rezonabile. Mai mult decât atât, guvernul a intervenit insistent pe lângă oficialii FMI pentru direcţionarea celei de-a doua tranşe a acordului stand-by către consum, adică la dispoziţia guvernului, şi nu către rezervele BNR.

1 comentarii:

Mihai

pai nu stiu la ce ne-am putea astepta de la un guvern cu un Boc in frunte pe vreme de criza.

clar ca risipa de bani aruncati aiurea.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus