Piaţa imobiliară spaniolă aşteptată să-şi revină abia în 2016 - Reflecţii economice

marți, 22 septembrie 2009

Piaţa imobiliară spaniolă aşteptată să-şi revină abia în 2016

O influentă firmă de analiză imobiliară de pe piaţa spaniolă, R.R. de Acuña & Asociados, a publicat raportul anual asupra pieţei imobiliare spaniole. La lansarea raportului, preşedintele firmei, Fernando Rodríguez y Rodríguez de Acuña, a afirmat că "nu sunt muguri de speranţă", referindu-se la starea pieţei imobiliare din Spania.

Acest stare de fapt nu este de mirare, având în vedere că piaţa imobiliară spaniolă a avut o expansiune până la niveluri de preţ incredibile, până la izbucnirea crizei creditelor. Sectorul construcţiilor a oferit locuri de muncă pentru milioane de persoane, atât spanioli, cât şi emigranţi. Cu toate acestea, în ultimele luni, situaţia s-a schimbat dramatic. Rata şomajului în T2 2009 a ajuns la 17,9%, mai mult decât dublul mediei europeane.

Cererea de locuinţe se estimează să fie de aproximativ 220.000 case pe an, în timp în timp ce 1,6 milioane de case erau nevândute la sfârşitul anului 2008. La aceste niveluri, va fi nevoie de 6-7 ani pentru ca piaţa să îşi revină.

Fernando Rodríguez a subliniat că "situaţia de pe piaţă nu justifică construirea de noi locuinţe şi, oricum, băncile nu vor mai împrumuta bani pentru a construi ceva ce nu se va vinde" şi prezice că 75% din totalul dezvoltatorilor imobiliari spanioli vor dispare în următorii 5 ani din cauza datoriilor excesive, scăderii bruşte a preţurilor proprietăţilor de pe piaţă şi managementului defectuos.

Rodríguez observă că ceea ce este valabil pe piaţa spaniolă este valabil şi pentru piaţa americană. Nu există nici un motiv pentru dezvoltatori de a construi în continuare. Cu toate acestea, unii constructori sunt pe punctul de a porni proiecte de dezvoltare noi.

Sursa

1 comentarii:

Cristian Orgonas

UK in 2012, Franta in 2012, in SUA vom vedea maxime peste 10 ani..., numai la noi vanzatorii viseaza cresteri inca de anul viitor :-)

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus