Un nou jaf bancar, la o agenţie Bancpost din Baia Mare - Reflecţii economice

marți, 29 septembrie 2009

Un nou jaf bancar, la o agenţie Bancpost din Baia Mare

În această dimineaţă, a avut loc un nou jaf armat, de această dată la o agenţie Bancpost din Baia Mare. Potrivit oficialilor băncii, un individ înarmat cu un pistol a ameninţat casiera şi a sustras suma de 6.200 de lei. Din fericire, nu au fost victime.

Potrivit informaţiilor obţinute de eMaramures.ro, bărbatul s-a aşezat liniştit la rând, la un ghişeu dintr-un colţ al agenţiei. A aşteptat să ajungă în faţa casieriţei, fără să dea semne de impacientare. În momentul în care a ajuns să dea ochii cu femeia de la ghişeu, şi-a aşezat pe tejghea o borsetă. Nu a scos un cuvânt, doar a aşezat pe tejghea, chiar în faţa casieriţei, un bilet pe care era scris: «Dă-mi banii sau te împuşc!». În acelaşi timp, bărbatul a întredeschis borseta şi din ea s-a zărit ceva ce semăna cu un pistol. Angajata băncii a avut iniţial o ezitare, apoi, bănuind că bărbatul din faţa ei poate avea un pistol, a scos din casă 6.200 lei şi i-a dat. Femeia nu s-a panicat, însă, reuşind să îşi păstreze sângele rece. Bărbatul a părăsit incinta băncii nestingherit. În acel moment, casieriţa a început să se agite şi şi-a anunţat colegele, care nici măcar nu au ştiut că au fost martorele unui jaf armat.

Am scris despre problema securităţii agenţiilor bancare în mai multe rânduri. Am transmis din aceste pagini şi o scrisoare deschisă guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, la data de 16 februarie 2009. Se pare, însă, că autorităţile statului şi ale băncii centrale sunt ocupate cu altceva. Politicienii se joacă de-a schimbatul ministrului de interne, iar membrii Consiliului de Administraţie al BNR sunt preocupaţi de modificarea componenţei acestui organism.

2 comentarii:

Flo

Salut,

Usurinta cu care se jefuiesc agentiile bancilor din .ro se datoreaza si faptului ca pe post de paznici sunt angajate persoane al caror fizic este... derizoriu. Imi lasa impresia, uneori, ca sunt persoane pensionate si readuse in campul muncii.

E o piata libera, bancile vor cere mai mult de la firmele de paza, iar firmele de paza vor fi nevoite sa sporeasca calitatea serviciilor (scuze pt cacofonie).

Atat timp cat valoarea sustrasa este mai mica decat cheltuielile aferente schimbarii firmei de paza, bancile nu sunt motivate sa faca pasul.

Referitor la "tara arde iar baba se piaptana", nu ne putem astepta la prea multe de la cei ce ne conduc. Atat pot, atat ii duce capul, atat stiu, atat au vazut si invatat.... atat fac!

F.

Ion Radu Zilişteanu

Da, Flo, ai dreptate când spui că sumele cheltuite cu paza ar putea fi mai mari decât pierderile, dar sistemul bancar este foarte sensibil la capitolul imagine. Ştii bine că, uneori, un zvon poate zgudui zdravăn o bancă comercială sau chiar o poate băga în faliment. De aceea, cred că ar trebui îmbunătăţită securitatea sediilor bancare.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus