Deciziile G20 trebuie să treacă testul credibilităţii
Şi a fost şi ziua a doua şi ultima a reuniunii G20 de la Pittsburgh. Acum deciziile luate de cele mai puternice economii ale lumii trebuie să treacă testul credibilităţii ca principal forum economic mondial. Întâlnirea s-a sfârşit într-un stil triumfalist al unităţii participanţilor.
Declaraţia dată la încheierea întâlnirii începe astfel: "Ne-am întâlnit în mijlocul unei tranziţii critice de la criză la refacerea economiei pentru a întoarce pagina asupra unei ere de iresponsabilitate şi de a adopta un set de politici, reglementări şi reforme care să satisfacă nevoile economiei globale a secolului XXI."
După cum anunţă Reuters, preşedintele SUA, Barack Obama, gazda reuniunii, a declarat că întâlnirea a reprezentat un succes pentru anagajamentul participanţilor de a asigura o creştere economică echilibrată şi susţinută, citând în special decizia de a se renunţa treptat la subvenţiile pentru combustibili fosili. "Sunt mândru că naţiunile G20 au fost de acord să elimine treptat subvenţiile pentru combustibili fosili, în valoare de 300 mld.$. Acest lucru va spori securitatea energetică, va conduce la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, va combate ameninţarea schimbărilor climatice şi ajută la crearea de locuri de muncă noi şi industrii ale viitorului", a spus Obama.
G20 va înlocui alte grupuri şi va deveni principalul forum economic mondial. Participanţii au decis ca ţările cu economii emergente, cum ar fi China, să aibă un cuvânt mai greu de spus în ceea ce priveşte remodelarea economiei mondiale.
În declaraţia finală, se afirmă că participanţii manifestă cu prudenţă optimism faţă de actuala situaţie economică, consideră că, în timp ce economia mondială cunoaşte o tendinţă de stabilizare, nu poate fi stopată prea devreme aplicarea programelor de stimulare economică, astfel încât să poată fi asigurată o dezvoltare stabilă a economiei mondiale.
Se exprimă în declaraţie acordul cu ridicarea cu 5% a cotei din Fondul Monetar Internaţional a statelor în curs de dezvoltare şi a statelor emergente; cu cel puţin 3% a dreptului la vot din Banca Mondială al statelor în curs de dezvoltare şi entităţilor economice aflate în procesul de transformare a sistemului economic, pentru demonstrarea în condiţii mai bune a reprezentării diferitelor state în cele două instituţii financiare internaţionale importante.
Părţile se vor opune deopotrivă protecţionismului comercial şi vor acţiona pentru încheierea cu succes în 2010 a rundei de negocieri de la Doha.
După întâlnirea de la Pittsburgh, au apărut şi sceptici. Spre exemplu, economistul britanic Simon Johnson, fost economist şef al Fondului Monetar Internaţional, a declarat: "Sunt mulţi bucătari în bucătărie... aş mai aştepta până să le recunosc victoria. Trebuie să-şi dovedească valoarea şi legitimitatea."
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu