După prima zi a reuniunii G20 din Pittsburgh
Surse apropiate evenimentului au declarat pentru Financial Times că, după dineul de ieri seara, liderii celor 20 de membri ai G20 au convenit să adopte un acord cadru pentru o creştere puternică, sustenabilă şi echilibrată, ceea ce va reprezenta o nouă cale de coordonare a politicilor economice la nivel mondial.
Un comunicat al Casei Albe afirmă: "Liderii G20 au ajuns la un acord istoric pentru a pune G20 în centrul eforturilor lor de a lucra împreună pentru a asigura o refacere durabilă, evitând în acelaşi timp fragilitatea financiară care a dus la criza."
Surse din delegaţiile prezente la reuniunea G20 au spus că noile puteri acordate grupului G20 nu vor conduce la eliminarea altor grupuri, cum ar fi G7 sau G8, dar în viitor G20 se va axa pe probleme economice, în timp ce G8 s-ar ocupa în principal cu relaţiile internaţionale şi politica externă.
Cum era de aşteptat, noul cadru va implica liderii G20 în stabilirea agendei economice, primirea rapoartelor din partea tuturor membrilor prin care se detaliază modul în care politicile lor individuale îndeplinesc cele convenite şi va fi stabilită monitorizarea din partea Fondului Monetar Internaţional. Nu vor exista sancţiuni formale în caz de nerespectare a celor convenite şi obiectivele vor fi supuse unui sistem de evaluare colegială.
Comunicatul final va spune: "desemnăm G20 drept forumul principal pentru cooperarea noastră economică internaţională".
În ceea ce priveşte politicile de combatere a crizei economice şi financiare, G20 va face apel la guverne de a menţine ajutoarele fiscale şi monetare care urmează să fie menţinute până când "o recuperare durabilă este asigurată". Se va face apel la statele membre să acţioneze împreună pentru a asigura creşterea economică mai echilibrată, în viitor, la ţările cu excedent bugetar - China, Germania, Japonia şi exportatorii de petrol - să crească cererea internă şi la ţările cu deficit bugetar să-şi reducă deficitele bugetare şi comerciale în momentul în care se va considera că recuperarea după criză este asigurată.
Liderii G20 au aprobat un raport prezentat de Gordon Brown, prim-ministru al Marii Britanii şi actual preşedinte al G20, care solicită reformarea instituţiilor financiare internaţionale, precum FMI şi Banca Mondială. Ţările bogate sunt de acord să renunţe la 5 la sută din acţiunile cu drept de vot de la aceste instituţii, ele urmând să fie distribuite către ţări sub-reprezentate, inclusiv celor cu economii emergente, precum China. Scopul este de a consolida legitimitatea acestor instituţii. Liderii au fost de acord să lase deoparte dezacordurile privind reprezentarea în organele de conducere ale acestor instituţii.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu