Lupta pentru Consiliul de Administraţie al BNR
După cum este cunoscut, se poartă discuţii pentru reînnoirea componenţei actualului Consiliu de Administraţie al BNR. O primă fisură a apărut când PNL a hotărât să nu semneze o înţelegere privind numărul de locuri desemnate de cele 3 partide importante şi UDMR. PSD, PD-L şi UDMR au semnat acest acord, prin care numărul de posturi din CA al BNR, în afară de cel al guvernatorului, renumirea lui Mugur Isărescu fiind acceptată de toate partidele, a fost stabilit astfel: PSD - 3 locuri, PD-L - 3 locuri, PNL - 1 loc şi UDMR - 1 loc.
Mugur Isărescu - guvernator, Florin Georgescu - prim-viceguvernator, Eugen Dijmărescu - viceguvernator, Cristian Popa - viceguvernator, Silviu Cerna, Maria Ene, Agnes Nagy, Napoleon Pop şi Virgiliu Stoenescu.
După unele surse, PNL ar fi propus ca membru pe Napoleon Pop (Hotnews), iar după altele l-ar fi propus pe Daniel Dăianu drept viceguvernator (Ziarul financiar). Întrebat la 30 martie 2009 despre această eventualitate, Dăianu a răspuns: "Zvonul ăsta a circulat cu ceva timp în urmă... Eu am dat o replică în sensul că prefer să continui mandatul de europarlamentar. Nu ar fi elegant din partea mea să manifest o asemenea... Eu am colegi, prieteni acolo, nu pot să fac aşa ceva, chiar dacă sunt apropiat de BNR. Acei oameni îşi fac treaba mai mult decât onorabil, într-o perioadă extraordinar de dificilă pentru ţară, când barca este pe asemenea valuri nu schimbi o echipă."
Propunerile PSD, anunţate de Viorel Hrebenciuc, sunt: Florin Georgescu, Marin Dinu (decanul Facultăţii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice) şi Nicolae Dănilă (fost preşedinte al BCR).
Propunerile PD-L ar fi Cristian Popa, Virgiliu Stoenescu si Ene Dinga (fostul ministru al integrării europene în guvernul Tăriceanu) sau Lucian Croitoru (consilier al guvernatorului BNR).
UDMR ar menţine propunerea ca Agnes Nagy să rămână membru al CA al BNR.
În ceea ce priveşte declaraţia de mai sus a lui Daniel Dăianu, el a vrut să fie delicat, deşi ştia foarte bine că cel puţin o persoană din fostul CA nu ar fi meritat să mai ocupe poziţia.
Repartizarea locurilor din CA al BNR pe criterii politice este cel puţin discutabilă, în condiţiile în care actualul guvern, care are în spate o coaliţie de peste 70% dintre locurile parlamentare, pe lângă faptul că nu a avut o relaţie foarte bună cu banca centrală, aluat măsuri economice dintre cele mai proaste şi nu a luat măsuri anticriză absolut necesare. În timp ce BNR a jonglat cu graţie pârghiile monetară şi valutară, pe care le are la dispoziţie, guvernul şi-a bătut joc de pârghiile fiscale şi salariale pe care le are.
Norocul în povestea cu actualele numiri pe algoritm este că toate partidele au consimţit să fie de acord cu încă un mandat al lui Isărescu, ocazie cu care acesta a putut probabil să-şi impună punctele de vedere în legătură cu echipa cu care va fi silit să gestioneze în continuare criza.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu